Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/14

Nya idrottsbygget snart färdigt – så här blir det

Den har kostat 14,7 miljoner kronor och lett till att 5 500 år gamla fornfynd upptäckts.
Nu är den nya ridanläggningen i Harplinge snart klar. HP har fått en förhandstitt.
– Vi är väldigt, väldigt glada. För oss är det här ett jättelyft, säger Malin Stenström, verksamhetschef i Harplinge Ridklubb.

Ridklubben har med tiden blivit allt mer trångbodd i sina gamla lokaler på Per Larsgård. Malin Stenström berättar att man har ungefär 100 barn i kö till verksamheten.

Det är många års enträget arbete ihop med Halmstads kommun som nu resulterar i flytten till Prästgården på andra sidan samhället.

– Syftet med att få till den här anläggningen var att säkra ridverksamheten och ridskolan här i Harplinge och det är för att bidra till en aktiv fritid för barn och ungdomar i första hand. Det var lite utmaningar med att få till en långsiktig verksamhet, men sedan dök den här chansen upp när kommunen köpte in den här fastigheten för att säkra det primära vattenskyddsområdet, säger Magnus Rasmusson, strategisk anläggningsutvecklare på kommunen.

Blev 2,8 miljoner dyrare

Stall och ett boningshus finns på gården sedan tidigare. Dessa har rustats upp och kompletterats med ett nytt ridhus och en utomhusbana med elljus. I ridhuset finns även toaletter, omklädningsrum, kontor, domartorn, kök och en samlingslokal. Det är dessutom fullt handikappanpassat.

HP har tidigare berättat att projektet både försenats och fördyrats sedan det upptäckts fornfynd i marken samtidigt som materialpriserna skenat. I mars beviljade kommunfullmäktige ett tilläggsanslag på 2,8 miljoner kronor, vilket tog kommunens totala investering till 14 miljoner.

Harplinge RK har tecknat ett hyres- och samarbetsavtal likt det Halmstads FK har för ridanläggningen på Mickedala. Men HRK har också satsat 700 000 egna kronor i bygget – pengar som delvis kommer från bidrag och stipendier.

Klubben: ”Är ett jättelyft”

Invigningen planeras till söndagen den 4 september.

– För oss är det här ett jättelyft. Det förbättrar kvaliteten för ridskolan och för våra hästar, vi får helt andra personalutrymmen och platsen är fantastisk – det är lugnt, en jättefin miljö och fin natur, säger Malin Stenström.

Även logistiken och säkerheten blir bättre, liksom möjligheterna att arrangera tävlingar.

– I den här anläggningen kan vi göra aktiviteter för alla – nu kan vi ha clinics, ta hit tränare och göra roliga event. På Per Larsgård har det varit väldigt mycket fokus på ridskolan för vi har inte kunnat ha tävlingar eller göra annat på många, många år. Ja, vi har i princip inte ens kunnat ha våra egna styrelsemöten på plats eftersom vi inte har haft någon lokal för det, säger Harplinge RK:s ordförande Angelica Bellborg Abrahamsson.

LÄS OCKSÅ: Ny idrottsanläggning beviljades extra miljonbelopp

LÄS OCKSÅ: Nya idrottsbygget spräcker budgeten med miljonbelopp

LÄS OCKSÅ: ”Vi har fynd som kan vara upp till 5 500 år gamla”

LÄS OCKSÅ: 4 000 år gammalt fornfynd stoppar nya idrottsbygget

LÄS OCKSÅ: Budgetens vinnare – elva miljoner till ny anläggning

Fler lokala sportnyheter hittar du här