Näringslivschefen blev en vinnare när dottern slutade

Dottern slutade rida, men mamma ville inte sälja hästen. I stället tog Sofia Sjölin, 48, över både hästen och dotterns tränare, världscupryttaren Johanna Due-Boje – och blev själv en vinnare.
– Det är helt fantastiskt att hon ens tar sig an en vanlig tant, säger Sofia Sjölin.

ANNONS
LocationAhla||

Ibland tar idrottslivet oväntade vändningar.

Alice Urhagen var en duktig dressyrryttare och tävlade upp på SM-nivå. Men för som så många andra idrottare i tonåren började andra saker att locka mer och plötsligt stod hennes häst, Sir Henry, utan ryttare.

– Då tänkte vi att vi skulle sälja Henry och hade en köpare, men han hade en liten skada och gick inte igenom besiktningen. I stället började jag rida honom. Sedan kom där en spekulant till och då kände jag bara ”nej”, berättar Sofia Sjölin.

Jobbade på Mickedala

Mamma var själv ingen oäven ryttare i yngre dagar. Hon tävlade, utbildades på Strömsholm och arbetade som ridlärare på ridskolan på Mickedala i Halmstad. Men i takt med två barn och en civil karriär hamnade ridningen på sparlåga.

ANNONS

Tills sommaren i fjol och ett samtal med dotterns tränare Johanna Due-Boje. Nu tävlar Sofia Sjölin på en nivå, medelsvår B:5, som hon aldrig varit i närheten av förut.

– Henry kan ju, så det gäller för mig att komma ifatt, säger hon.

– Johanna tyckte absolut att jag skulle behålla Henry. Jag tänkte ”kan jag ens tävla på den nivån inom rimlig tid?”. Men då tyckte hon att ”det kan du nog” – och nu gör vi det.

– Jag tycker att det är helt fantastiskt att jag kunde få ha kvar Alices tränare och att hon ens tar sig an en vanlig tant. Det tycker jag säger mycket om Johanna. För det är ju inte så många svenska ryttare som rider världscupen. Det är jättehäftigt att få träna för henne.

Nyligen nådde Sofia Sjölin, som tävlar för Laholms Ryttarförening, och Sir Henry sitt främsta resultat hittills när de vann en regional medelsvår B:5-tävling i Susedalen.

Drömmer om svår klass

Nu är det sluttävlat för i år, men i stallet smids redan planer för 2021.

– Mitt mål är St Georges, det är den svåraste medelsvår A. En dröm skulle vara att kunna starta i svår klass (Intermédiaire), men det är snarare en dröm än ett mål. Det har börjat bli en dröm.

ANNONS

Till vardags arbetar Sofia Sjölin, som bor i Eldsberga, som marknadschef på Kraftringen, ett av Sveriges största regionala energibolag, i Lund.

Vad betyder ridningen för dig?

– Det är väldigt roligt. Det betyder ett ständigt svart hål i kassan (skratt). Men efter barnen så betyder det väl det mesta. Det är häftigt att vara med de här djuren och försöka förstå sig på dem.

LÄS MER: Läs mer om ridsport på Hallandspostens specialsajt

ANNONS