Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Anita Johnsson i aktion på Dear Friend under EM i Rotterdam 2019. Laholms RF-duon var högaktuell för Paralympics i sommar, men har fallit ifrån sedan Dear Friend skadat sig svårt hemma i hagen. Arkivbild. Bild: Johanna Lundberg
Anita Johnsson i aktion på Dear Friend under EM i Rotterdam 2019. Laholms RF-duon var högaktuell för Paralympics i sommar, men har fallit ifrån sedan Dear Friend skadat sig svårt hemma i hagen. Arkivbild. Bild: Johanna Lundberg

Mardrömsbeskedet för lokala OS-hoppet: ”Så overkligt att ta in”

Det blir inget Paralympics i Tokyo för Anita Johnsson.
Hästen Dear Friend är svårt skadad. Risken finns att han måste avlivas.
– Det är som en ond dröm som inte tar slut, säger Laholmsryttaren.

Anita Johnsson, 51, och Dear Friend har varit ett väl samtrimmat mästerskapspar i paradressyr på senare år. De slutade åtta i kürfinalen i Paralympics i Rio de Janeiro 2016 och deltog även i EM 2017 (femma) och 2019 (sjua).

Därefter har deras satsning varit inriktad på att bli ännu vassare till Paralympics i Tokyo, som sköts upp i fjol och nu ska avgöras 24 augusti–5 september i år.

Men på måndagen kom beskedet att det inte blir någon Tokyoresa för Laholms RF-paret efter att Dear Friend skadat sig svårt.

– Han har gjort någonting i hagen, druttat omkull och fått en fraktur i bäckenet, säger Anita Johnsson till HP.

”Är som en ond dröm”

Skadan är så allvarlig att det kan bli aktuellt att avliva hästen.

– Han lär inte komma tillbaka som tävlingshäst om han ens… ser de ingen förbättring om ett par veckor så blir det inget mer, säger en bedrövad Anita Johnsson.

Går det att beskriva dina känslor?

– Nej, egentligen inte. Man går mellan hopp och förtvivlan. Det är så overkligt att ta in. Det är som en ond dröm som inte tar slut. Vi har inte varit ifrån varandra en dag på fem och ett halvt år.

Sverige planerar att skicka ett dressyrlag till Paralympics för första gången på 13 år. Anita Johnsson var högaktuell för en av platserna.

– Det är väldigt tråkigt att Anita och Dear Friend faller bort. De har varit ett konkurrenskraftigt ekipage att lita på, säger landslagsledaren Agneta Aronsson till Svenska Ridsportförbundets hemsida.

Hoppas komma tillbaka

Anita Johnsson har ingen annan häst i stallet att falla tillbaka på.

– Vi får börja leta så smått. För jag känner att jag inte är färdig på tävlingsplanen ännu, säger hon.

Anita Johnsson – som förlamades i en travolycka 1990 – har varit i två raka kürfinaler i Paralympics. I London 2012 slutade hon tia på sin förra häst Donar. De tog även EM-brons 2011.

Hon började rida Dear Friend så sent som ett halvår före Paralympics i Rio 2016, men slog där till med tre åttondeplaceringar och en finalplats i grade 1-klassen.

– Det här är den bästa hästen jag har haft, har hon sagt i en tidigare HP-intervju.

LÄS MER: Nytt SM-guld – och nu börjar Johnsson om OS-satsningen

Fler lokala sportnyheter hittar du här