Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Laholms RF arrangerar dressyr-SM för juniorer och children i helgen, men utan publik. Bilden är från lag-SM i Ahla i fjol. Bild: Lina Salomonsson/arkiv
Laholms RF arrangerar dressyr-SM för juniorer och children i helgen, men utan publik. Bilden är från lag-SM i Ahla i fjol. Bild: Lina Salomonsson/arkiv

Lokala klubbens vädjan inför SM: ”Kom inte hit!”

Det skulle ha varit sommarens stora ridsportfest.
I stället är uppmaningen från arrangerande Laholms Ryttarförening tydlig inför helgens dressyr-SM för juniorer och children:
– Kom inte hit!

Laholmsklubben arrangerar dressyr-SM för andra året i rad.

I fjol var det lag-SM. I år är det svenska mästarna för juniorer (för ryttare upp till och med 18 år) och children (12–14-åriga ryttare på stor häst) som ska koras parallellt med föreningens årliga Sommardressyr.

Men på grund av coronaviruset blir allting annorlunda på ridanläggningen i Ahla i år. Tävlingen arrangeras under strikta direktiv från Folkhälsomyndigheten.

– Ingen som inte har med tävlingen att göra får vara här och publik får absolut inte vara här. Tyvärr. Vi kommer att få stoppa på parkeringen om någon kommer. Det är jättehårda regler, säger anläggningsansvariga Jeanette Eriksson.

Max två medhjälpare

Även för ryttarna blir det annorlunda förutsättningar.

– Alla som är under 25 år får ha två medhjälpare per häst, men alla som är över 25 får bara ha en medhjälpare per häst med sig. Sedan har vi fått dela upp tältstallarna, som brukar ligga kloss på varandra, och vi har spritt ut parkeringarna för att ha olika tillströmningar till banorna så att man inte blir för många på ett ställe, berättar Jeanette Eriksson.

Det blir också bara två tävlingsbanor mot tre i vanliga fall.

Hur mycket förlorar ni ekonomiskt på coronarestriktionerna?

– Det blir rätt mycket mindre. De brukar ju ha hela familjen med sig så vi tappar mycket på framför allt cafeteriadelen och det blir inte riktigt lika många starter heller i och med att vi bara har två banor.

Lokala ryttarna fick plats

Sommardressyren startar på onsdag med lokala och regionala klasser. SM drar i gång på fredag med det första kvalet för juniorerna. Det andra kvalet avgörs på lördag, liksom children-kvalet.

Junior-SM är den största klassen med 45 anmälda ekipage, varav de 15 bästa går till söndagens final.

I children-klassen deltar åtta ekipage, som alla får plats i finalen på söndag morgon.

HP har tidigare berättat om att de lokala children-ryttarna Felicia Sjö, Laholm, och Nathalie Henriksson Lindvall, Björbäck, hade klarat SM-kvalgränsen.

Då var det oklart om deras resultat skulle räcka till en plats i SM-startfältet, men så blir det. Felicia Sjö sitter upp på Stella medan Nathalie Henriksson Lindvall finns i sadeln på Harlequin Pride.

LÄS MER: Lokala ryttartalanger klarade kvalgränsen till SM

Fler lokala sportnyheter hittar du här