Det blåser snålt kring Halmstads Fältrittklubb, som får hård kritik av Länsstyrelsen för djurhållningen på ridanläggningen på Mickedala.
Det blåser snålt kring Halmstads Fältrittklubb, som får hård kritik av Länsstyrelsen för djurhållningen på ridanläggningen på Mickedala. Bild: Carl Fredrik Johansson

Länsstyrelsen: Brott mot djurskyddslagen hos Halmstads Fältrittklubb

Halmstads Fältrittklubb bryter mot djurskyddslagen. Det fastslår Länsstyrelsen efter dubbla inspektioner hos klubben – som i värsta fall kan bli av med sitt ridskoletillstånd.
– Det är väldigt tråkigt när man låter konflikterna styra och får de här konsekvenserna, säger djurskyddshandläggare Linda Rick.

ANNONS
|

Turbulensen fortsätter i Halmstads Fältrittklubb.

Hallandsposten har i flera artiklar berättat om anklagelser om mobbning mellan styrelseledamöter, avhopp från styrelsen, missnöjda elitryttare och ekonomiska problem.

Nu riktas även hård kritik mot djurhållningen hos klubben.

Länsstyrelsen har efter flera anmälningar gjort två inspektioner på ridanläggningen på Mickedala.

Sår och svullnader

Vid den andra kontrollen, som utfördes tillsammans med Svenska Ridsportförbundet i mitten av juni, fick 18 av 22 undersökta hästar anmärkningar. Det handlade till exempel om, sår, svullnader, skav, gallor på benen och hälta.

Linda Rick, djurskyddshandläggare på Länsstyrelsen, skriver i en av rapporterna att ”konflikter på anläggningen gör att hästarnas dagliga skötsel och hälsa äventyras”. Bland annat ska journaler och rehabiliteringsplaner inte ha lämnats vidare till berörd personal.

ANNONS

– Det har gått ut över hästarnas skötsel, vilket ju inte är okej. Rutiner för hästarnas skötsel har fallit mellan stolarna, säger hon till HP.

Är det här ovanligt illa för att vara en ridskola?

– Ja, det tycker jag. Det är väldigt tråkigt när man låter konflikterna styra och får de här konsekvenserna, att man inte kan reda ut det, svarar Linda Rick.

Fick inte nytt tillstånd

Halmstads Fältrittklubb tvingades, efter att hela klubbstyrelsen bytts ut på årsmötet i vintras, söka om sitt tillstånd för att bedriva ridskoleverksamhet.

– Vi upphävde det gamla tillståndet därför att det var skrivet på den förra styrelsen. Men vi avvisade deras ansökan för de kunde inte visa på någon som hade ansvar för djuren i och med att de här konflikterna hade varit, säger Linda Rick.

Klubben har nu lämnat in en ny ansökan och lovat att bristerna ska vara åtgärdade senast den 16 augusti.

Vad händer annars?

– Det vi gör då är ett föreläggande på att hålla sig under tillståndsgränsen och för dem så betyder det ingen verksamhet, svarar Linda Rick.

Så då måste ridskolan stängas ned?

– Ja, de får inte bedriva någon verksamhet för de får inget tillstånd. Men jag vill betona att vi har haft en väldigt bra dialog under tiden och de kämpar på för att lösa detta. Så jag har en tro på att det kommer att lösa sig.

ANNONS

LÄS MER:Fältrittklubben: ”Har funnits stora samarbetssvårigheter

ANNONS