Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Jeanette Eriksson är anläggningsansvarig på Laholms Ryttarförening. Klubben kan nu arrangera sin stora hopptävling den 16–18 april efter att tävlingsstoppet på grund av EHV-1-smittan hävts. Bild: Carina Nilsson/arkiv
Jeanette Eriksson är anläggningsansvarig på Laholms Ryttarförening. Klubben kan nu arrangera sin stora hopptävling den 16–18 april efter att tävlingsstoppet på grund av EHV-1-smittan hävts. Bild: Carina Nilsson/arkiv

Glädje hos lokala klubben – blir tillåtet att tävla igen

Tävlingsstoppet för svensk ridsport på grund av EHV-1-smittan hävs från och med den 12 april. Beskedet mottogs med glädje hos Laholms Ryttarförening.

Klubben tillåts nu genomföra sin stora hopptävling Laholms Spring Show den 16–18 april – om än enbart med yrkesverksamma ryttare på grund av coronarestriktionerna.

– Det känns skönt. Vi har planerat fullt ut för vi hoppades att det skulle släppa, men vi var också inställda på att det kunde bli nej, säger anläggningsansvariga Jeanette Eriksson.

Får ingen ersättning

Att tävlingen blir av är viktigt inte minst av ekonomiska skäl.

– Coronan drabbar oss också hårt, men då får vi ändå lite kompensation från stat och kommun. Men blir en tävling inställd på grund av hästinfluensan så får vi ingenting, säger Jeanette Eriksson.

Den observationstävling i dressyr som Laholms RF skulle ha arrangerat 9–11 april har däremot flyttats till den 7–9 maj.

Veterinären varnar

Tävlingsstoppet infördes i början av mars sedan ett utbrott av EHV-1, även kallat abortvirus, startat i Spanien och krävt flera hästars liv.

Två hästar har testat positivt för EHV-1 på en gård utanför Halmstad, men några fler fall har inte upptäckts i Halland enligt länsveterinär Christa von Limburg-Stirum.

– Men det är mycket smittor i omlopp nu, det är en sådan tid. Så man ska vara extra försiktigt just nu, och även om tävlingsstoppet hävs så är det jätteviktigt att man tänker lite extra på smittskydd. För det både är kvarka, så kallad falsk kvarka och ett annat herpesvirus som vi har fall av här i Halland, säger Christa von Limburg-Stirum.

LÄS MER: Ryttarens egna ord om EHV-1-smittade hästarna

LÄS MER: Förlängt tävlingsstopp slår mot lokala ridsportföreningar

Fler lokala sportnyheter hittar du här