Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Fjolårsvinnaren Geir Gulliksen lyfter på hjälmen för Scandinaviums publik. Bild: DANIEL STILLER
Fjolårsvinnaren Geir Gulliksen lyfter på hjälmen för Scandinaviums publik. Bild: DANIEL STILLER

Göteborg Horse Show i fara: ”Ska göra allt i vår makt”

Tanken är att Göteborg ska stå värd för världscupfinalerna i hoppning och dressyr till våren.
Men coronapandemin gör det allt mer osäkert om det blir någon hästfest i Scandinavium.
– Vi ska göra allt som står i vår makt för att få till det, säger tävlingsledaren Tomas Torgersen.

Scandinavium och ridsport är sedan länge en klassisk kombination, och när Gothenburg Horse Show avgörs är det normalt sett fullt på läktarna. I år är dock allt annorlunda, och corona-pandemin är fortfarande långt från över – något som kan omkullkasta planerna för tävlingsledningen.

– Vi jobbar på med planeringen, men det är givetvis väldigt ovisst att veta vart det går. Man måste försöka att jobba mot målet och det är ju att göra tävlingen. Sedan är det givetvis väldigt mycket extrajobb med att försöka ta reda på vad som händer löpande och följa utvecklingen på olika håll, säger Tomas Torgersen.

Han konstaterar att internationella tävlingar trots allt pågår – men att världscupfinalen är en global tävling med allt vad det innebär.

– Hade det varit i dag så hade det förmodligen varit svårt att göra en världscupfinal, främst på grund av reserestriktionerna.

När måste ni fatta ett beslut?

– Jag tror det är mer ett förhållningssätt än en deadline. Vi vet ju att det måste dyka upp en deadline nånstans, framför allt om man ska besluta att köra med restriktioner eller om man ska ställa in. När kvalserierna nu startar undrar ju de som försöker kvalificera sig till finalen om det blir något. Då får vi svara som det är, att det hoppas vi verkligen. Vi ska göra allt som står i vår makt för att få till det, säger Torgersen.

Tävlingsledningen har flera alternativ

Tävlingsledningen har nu flera alternativ att ta ställning till. Ett är att köra som planerat – men då krävs lättnader i restriktioner kring både resande och folksamlingar. Ett annat är att ställa in hela evenemanget. Och ett tredje är att göra en kompromiss och bara ha svenska deltagare.

– Det nationella systemet har kommit igång och kvalserierna är igång med Sverigeponnyn bland annat. Så det är en variant om det inte går att göra en internationell tävling – då kanske vi kan ha de finalerna.

Så hur orolig är du?

– Jag är nog en glad och positiv människa för det mesta. Jag tror det är jätteviktigt att vi fortsätter jobba mot ett mål och inte hänger med huvudet, säger Torgersen.

Gothenburg Horse Show är planerat att avgöras i månadsskiftet mars/april.

Läs mer om ridsport på Hallandspostens specialsajt .

Fler lokala sportnyheter hittar du här