Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Pernilla Josse från Laholm är färsk nederländsk mästare i 1,35-hoppning på hästen Meyboom’s Miss Pandorra Z. Bild: Digishots
Pernilla Josse från Laholm är färsk nederländsk mästare i 1,35-hoppning på hästen Meyboom’s Miss Pandorra Z. Bild: Digishots

Flyttade från Laholm – och blev nederländsk mästare

Pernilla Josse flyttade till Nederländerna för att jobba heltid med hästar.
Ett år senare är hoppryttaren från Laholm nederländsk mästare i 1,35-hoppning.
– Vi är på god väg framåt och uppåt. Jag har höga ambitioner, säger hon.

Pernilla Josse, 22 – som tävlar för Hallands Equestrians i Sverige – flyttade till Nederländerna för första gången 2017 och stannade i ett och ett halvt år.

Hon återvände i mars i fjol och arbetar nu som tävlingsryttare på Stal de Meyboom, som är ett tävlings- och försäljningsstall i Twenteregionen, nära gränsen till Tyskland.

Pernilla Josse tycker att hon har ett drömjobb.

– Ja, absolut. Jag trivs väldigt bra. Jag har mitt eget stall med tolv boxar och det är perfekt. Jag har väldigt många fina vänner här också, säger hon.

I Sverige avgörs inomhus-SM över hinder som är 1,50 meter höga. Nederländerna har mästerskap på fler höjder.

– Här har de ett upplägg för varje nivå och vill du delta så måste du rida det högsta du har ridit på den hästen, förklarar Pernilla Josse.

Hon hoppade 1,35-klassen med hästen Meyboom’s Miss Pandorra Z och duon vann efter att först ha gått felfria genom två kvaltävlingar och sedan ”nollat” på nytt i två omgångar plus omhoppningen i finalen.

Hur stort är detta för dig?

– Det var kul. Här är det tydligen väldigt stort. Det är en milstolpe som man har nått och vi är på god väg framåt och uppåt.

Pernilla Josse tänker bo kvar i Nederländerna framöver och siktar mot toppen inom ridsporten, men är tydlig med att hon skyndar långsamt.

– Det hade varit kul att eventuellt få in lite hästar från en ägare som vill behålla dem och hjälpa en att nå lite större klasser. För det är lite svårt när man har hästar i försäljningssyfte – när de blir väldigt bra är det många kunder som sliter och drar i dem och det blir ofta att de säljs. Det hade varit kul att ha några som man hade kunnat åka lite internationellt med också.

Tills vidare jobbar Pernilla Josse på i Nederländerna, där det kan handla om tre till fyra tävlingar per vecka.

Är det ett slitsamt och krävande arbete?

– Ja, jag gör allting själv, så jag fodrar 40–50 hästar varje morgon och kväll, och de ska in skrittmaskiner och ut i hage. Sedan ska man mocka och rida, planera tävlingar och körning och träningar. Så det krävs mycket planering och struktur, men i och med att jag trivs så bra så känns det inte tungt. Man får vara noga med att vila så orkar man med.

LÄS OCKSÅ: Läs mer om ridsport på Hallandspostens specialsajt

Fler lokala sportnyheter hittar du här