Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

 Bild: Daniel Stiller/Bildbyrån/arkiv
Bild: Daniel Stiller/Bildbyrån/arkiv

Förlängt tävlingsstopp slår mot lokala ridsportföreningar

Ridsportens tävlingsstopp förlängs till den 11 april på grund av det fruktade EHV-1-viruset. Det drabbar flera lokala föreningar då både en hopptävling i Halmstad och starten av Elitallsvenskan skjuts upp.

Halmstads Fältrittklubb skulle ha arrangerat Youngsters of Halmstad i ridhuset på Mickedala helgen 9–11 april, men den tävlingen blir nu inte av.

HFK tvingades nyligen även ställa in sin nya marssatsning Halmstad Springshow på grund av skärpta coronaregler, vilket sammantaget tär ytterligare på föreningens redan hårt ansträngda kassa.

– Det är tufft. Vi får se över våra möjligheter att arrangera tävlingar vid senare tillfällen på året, men just nu är det oklart hur vi kan göra, säger Halmstads Fältrittklubbs ordförande Tommy Göransson.

Helgen 10–11 april skulle det även ha varit premiär för Elitallsvenskans och lag-SM:s västra zon i Lidköping med Halmstads FK och Hallands Equestrians som lokala representanter. Inte heller den tävlingen går nu som planerat.

Alla tävlingar i Sverige stoppades från början till och med den 28 mars. Men på torsdagen förlängde Svenska Ridsportförbundet stoppet med två veckor, till den 11 april.

Förbundet kallar på sin hemsida beslutet för en försiktighetsåtgärd.

”Även om smittläget i Sverige just nu inte är ovanligt utbrett så kan situationen komma att ändras väldigt fort. De närmaste veckorna förväntas ett stort antal inresande hästar från tävlingsplatser i Europa som potentiellt kan ha blivit utsatta för smitta”, skriver förbundet.

EHV-1-viruset började spridas under en hopptour i spanska Valencia i slutet av februari. Även världscupfinalen Göteborg Horse Show 31 mars–4 april har ställts in.

LÄS MER: Världscupprofilen bryter med Halmstad: ”Kändes naturligt”

LÄS MER: Ridsportsföreningar stänger ner – oro för spridning av hästvirus

Fler lokala sportnyheter hittar du här