Fälttävlansryttaren Lina Forsberg från Halmstad – här med hästen Caloj – har tagit hjälp av innebandytränaren Kent Göransson från Varberg på sin resa mot eliten och till att bli starkare som person.
Fälttävlansryttaren Lina Forsberg från Halmstad – här med hästen Caloj – har tagit hjälp av innebandytränaren Kent Göransson från Varberg på sin resa mot eliten och till att bli starkare som person. Bild: Jonatan Bylars/Krister Andersson/arkiv

Elitryttaren lyfter – med innebandytränarens stöd

Hon är landslagsryttare – han elittränare i innebandy. Men Lina Forsberg och Kent Göransson förenas över idrottsgränserna för att hon ska växa både i tävlingssadeln och som person.
– När vi började så vågade jag inte ringa och beställa pizza själv, berättar Halmstadryttaren.

ANNONS
|

Lina Forsberg, 20, är en av Sveriges mest lovande fälttävlansryttare med både lag-EM-brons och SM-guld för unga ryttare på meritlistan.

Hon har sedan tidigt i våras basen utanför Kettering i England, där hon arbetar som beridare på den irländska landslagsryttaren Susie Berrys gård.

Men bakom medaljglansen har det varit en tuff resa för Forsberg, som tävlar för Hermanstorps KRK.

– Just i den åldern när man är 17–18 år, om man har några meriter bakom sig, så känner man press utifrån framför allt som jag inte kunde hantera så bra. Jag bröt ihop när jag tog SM-guld, SM-silver och var EM-tia och kände bara att jag skulle hålla samma nivå hela, hela tiden, berättar hon.

ANNONS

VM-medaljör i två sporter

Det var där Kent Göransson kom in i bilden. Han är en idrottslig mångsysslare som inte bara är innebandytränare för Warberg IC:s damer i Superligan och tidigare guldtränare med herrlaget utan har tagit VM-medaljer som förbundskapten i både innebandy och dragkamp.

Till vardags föreläser han om ledarskap. Han har hjälpt Lina Forsberg som mental tränare sedan 2017.

– Vi träffas mellan sex och åtta gånger om året. Det mesta har handlat om att bygga självkänslan och självförtroendet hos mig, säger hon.

Steget mellan fälttävlan och innebandy kan verka stort. Men inte för Kent Göransson, som jämför med att han själv nu för första gången har blivit damlagstränare.

– ”Det måste vara stor skillnad att träna damer och herrar”, säger alla. Det kan så vara, säger jag, men det finns en enorm stor likhet och det är att det är människor vi jobbar med, förklarar han.

Kent Göransson samarbetar även med Lina Forsbergs klubb- och landslagskamrat Amanda Andersson från Långås.

– Man ska inte överdramatisera det här, att det är något jävla hjärnskrynkleri, för det är det verkligen inte. Utan det handlar om att locka fram att bli starkare i de utsatta positionerna. Hur reagerar jag på en förlust? Hur hanterar jag när det inte går bra en dag?

ANNONS

– Mycket av min roll går ut på att ställa frågor hela tiden. Det är hon som känner sig själv bäst. Sedan gäller det att våga det, säger han.

”Häftigt när man tänker tillbaka”

Lina Forsberg säger att hon numera inte är rädd för nya utmaningar, är snällare mot sig själv och törs lita på sin egen magkänsla – både i sporten och privat.

– Det är väldigt häftigt när man tänker tillbaka på 2017. När vi började så vågade jag inte ringa och beställa pizza själv för jag visste inte vem som skulle svara och hur den personen skulle vara, berättar hon.

– Det var på den nivån det var, till nu när jag ringde till Susie och frågade på engelska om jag kunde få ett jobb här i England och jag flyttade hemifrån. Det hade jag inte vågat utan Kents hjälp.

LÄS MER:Facebook-annonsen gav Halmstadlöftet drömjobb

ANNONS