Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Svenska världsstjärnorna Malin Baryard-Johnsson och Peder Fredricson tävlar båda i ATG Riders League på Sundbyholm i helgen. Men deltävlingen i Halmstad i höst blir inte av. Bild: Jonathan Näckstrand/Bildbyrån/arkiv
Svenska världsstjärnorna Malin Baryard-Johnsson och Peder Fredricson tävlar båda i ATG Riders League på Sundbyholm i helgen. Men deltävlingen i Halmstad i höst blir inte av. Bild: Jonathan Näckstrand/Bildbyrån/arkiv

Efter turbulensen – ingen stortävling i Halmstad i höst

Det skulle bli den största ridsporttävlingen i Halmstad på länge.
Men krisdrabbade Halmstads Fältrittklubb hoppar av deltävlingen i ATG Riders League i september.
– Vi har inte organisationen just nu, säger Tommy Göransson, styrelseledamot i HFK.

ATG Riders League avgörs för andra året. Sverigeeliten tävlar i hoppning samtidigt som det går att spela V5 och Vinnare på tävlingen. Den totala prispotten under säsongen är 1,1 miljon kronor.

Den första deltävlingen avgjordes i Kungsbacka den 7 mars. Den andra går på Sundbyholm i helgen och har de svenska storstjärnorna Peder Fredricson, och Malin Baryard-Johnsson i startlistan. Deltävlingen i Halmstad den 26 september skulle ha varit den fjärde av fem.

Tappat en halv miljon – hittills

Men nu står det klart att Halmstads Fältrittklubb – som upplever ett stormigt år med interna stridigheter, ekonomiska problem och hård kritik mot föreningens djurhållning – har dragit sig ur.

– Det är den mest avancerade tävlingsnivån i Sverige och inte bara ett utan flera steg upp mot det som vi har haft under ett antal år. Där känner vi efter det här turbulenta året, med delar av medlemmarna som inte längre är med aktivt på det viset som de har varit tidigare, att vi har inte organisationen just nu. Därför har vi tackat nej för den här gången, men har också anmält intresse längre fram, säger Tommy Göransson.

Halmstads FK har tidigare i år tvingats ställa in flera tävlingar, bland annat på grund av coronaviruset. Enligt Tommy Göransson har det kostat klubben ungefär en halv miljon kronor i uteblivna intäkter, vilket har lett till att flera anställda har sagts upp.

När klubben nu även missar ATG Riders League – som skulle ha ingått i klubbens traditionella hösttävling Septemberhoppet – går man miste om ännu mer pengar.

– ATG hade ju sponsrat med pengar så det är klart att det måste vara så. Men sedan vet jag inte hur ATG-tävlingen hade sett ut nu i coronatider heller jämfört med i vanliga fall, så jag har ingen riktig analys på det, säger Tommy Göransson.

Förbundet: ”Naturligtvis olyckligt”

Robert Solin, nationell hoppsamordnare på Svenska Ridsportförbundet, beklagar att deltävlingen hos Halmstads FK inte blir av.

– Det är bäst att du pratar med dem om de exakta skälen för det vet de bättre. Det är naturligtvis olyckligt. Det är alltid olyckligt när en arrangör inte kan genomföra tävlingen, säger han.

Kan det bli aktuellt att återkomma till Halmstad till exempel nästa år?

– Det är alltid öppet. Allt är möjligt. Men sedan vet vi inte hur den serien kommer att se ut då och ansökningstiderna för nästa års tävlingar har inte gått ut ännu.

LÄS MER: Länsstyrelsen: Brott mot djurskyddslagen hos Halmstads Fältrittklubb

LÄS MER: Halmstads Fältrittklubb: ”Har funnits stora samarbetssvårigheter”

LÄS MER: Spel på hästhoppning när Halmstad får ny stortävling

Fler lokala sportnyheter hittar du här