Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Niklas Arvidsson slutade fyra i inomhus-SM på nya förstahästen Komeet Vd Bisschop. Bild: Lina Salomonsson/arkiv
Niklas Arvidsson slutade fyra i inomhus-SM på nya förstahästen Komeet Vd Bisschop. Bild: Lina Salomonsson/arkiv

Efter sorgen – Arvidsson vill utomlands med nya kometen

Hans förra topphäst fick hastigt avlivas i fjol.
Nu är Niklas Arvidsson, 48, tillbaka på hög nivå med arvtagaren Komeet Vd Bisschop och blev fyra, snäppet före världsfyran Peder Fredricson, i inomhus-SM i hoppning.
– Nästa år får bli ett läroår för honom på internationell nivå. Sedan får man se hur långt det räcker, säger han.

Harplingeryttaren, som tävlar för Helsingborgs FRK, och Komeet Vd Bisschop var ett av sex ekipage som gick in i söndagens SM-final i Skövde utan felbelastning från den första omgången i fredags.

Det såg bra ut länge – men på det tredje hindret från slutet, en oxer, föll bakbommen, vilket betydde fyra fel. Därmed hamnade Niklas Arvidsson, som tidigare har vunnit två SM-guld (2003 och 2014), precis utanför prispallen.

Efteråt hade han kluvna känslor.

– Lite retligt, men jag får ändå vara väldigt nöjd. Visst hade jag spänt bågen högre, men hästen hoppade fantastiskt fint. Men det blev en liten miss när jag kom lite, lite stort på ett hinder och så trillade det, säger han.

Fredricson fortfarande utan guld

Men Niklas Arvidsson var i gott sällskap. Världsfyran Peder Fredricson, Österlens RK – som har vunnit det mesta men aldrig ett individuellt senior-SM-guld – fick också fyra fel på VM-hästen Christian K och blev femma.

– Det är alltid roligare när det är ett bra startfält för då är det lite lättare att mäta sig var man står. När man nu ser att till och med Peder har fyra fel med Christian K så måste jag säga att det var jättebra gjort av min häst, säger Niklas Arvidsson.

Hans förra förstahäst Hasard fick hastigt avlivas sommaren 2019 efter att ha drabbats av kolik.

LÄS MER: Niklas Arvidssons SM-finalhäst Hasard 1245 hastigt död: ”Chockad”

Nu är Komeet Vd Bisschop, som är en tioårig valack, på väg att bli en värdig arvtagare.

– Denna hästen har helt klart mer kapacitet. Sedan är den inte lika ridbar som Hasard, men jag kommer att kunna rida större klasser på den här hästen. Så det känns rätt så bra faktiskt och nu får vi trimma på över vintern, säger Arvidsson.

Vilka mål har du med Komeet Vd Bisschop på sikt?

– Nästa år får bli ett läroår för honom på internationell nivå. Sedan får man se hur långt det räcker.

Tre damer på prispallen

Med ”gubbarna” borta blev det triss i lovande damer på prispallen i senior-SM. Sissela Smith, Åby RK, vann guldet på Casemiro CC efter omhoppning om segern mot Andrea Persson, Österlen. Wilma Marklund, Piteå RK, knep bronset på två fel sammanlagt.

I young rider-SM (16–21 år) låg Hallands Equestrians Leonora Johansson och Viktor Edvinsson femma respektive sjua inför finalen med medaljer inom räckhåll, men Edvinsson på Joga föll till tolfte plats efter 17 fel i finalen medan Johansson på Folleke Odeveld valde att utgå efter att ha rivit tre hinder i snabb följd.

Niklas Arvidssons son Lucas Arvidsson avancerade till en slutlig tolfteplats i junior-SM efter fyra fel på Indiana i finalen.

LÄS MER: Arvidsson i delad ledning med Fredricson i SM

Fler lokala sportnyheter hittar du här