Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Halmstad Fältrittklubbs anläggning i Mickedala i Halmstad.
Halmstad Fältrittklubb får beviljat tillstånd för verksamhet med djur efter att klubben åtgärdat de brister som tidigare fanns. Bild: Carl Fredrik Johansson/Länsstyrelsen

Efter kritiken - fältrittsklubben får tillstånd för verksamheten

Halmstads Fältrittklubb kommer att kunna bedriva sin verksamhet som planerat i höst.
Länsstyrelsen har efter en ny ansökan beviljat tillstånd för att bedriva ridskoleverksamhet.
– Det är avgörande, det är otroligt viktigt, säger Marie Osbeck, ordförande i klubben.

HP har under våren och sommaren rapporterat om kritik som har funnits mot Halmstads Fältrittklubb. Förutom anklagelser om mobbing mellan styrelseledamöter, avhopp från styrelsen och missnöjda elitryttare riskerade klubben att bli av med sitt tillstånd att bedriva ridskola.

Detta på grund av att den nya styrelse som valts inte kunde påvisa vem som hade ansvar för djurhållningen på klubbens anläggning. När länsstyrelsen besökte anläggningen för en kontroll hade de även anmärkningar om exempelvis sår, svullnader, skav, gallor på ben och hälta på 18 av 22 undersökta hästar.

LÄS MER: Länsstyrelsen: Brott mot djurskyddslagen hos Halmstads Fältrittklubb

Klubben fick därför söka om tillståndet och hade till 16 augusti på sig att åtgärda bristerna för att få tillstånd. Det har nu skett, vilket gör att klubben kan bedriva sin verksamhet som tänkt.

”Visar en tydlig ansvarsfördelning”

– De har kommit in med ett underlag där de visar en tydlig ansvarsfördelning över anläggningen och djuren samt namngivna personer som ska vara ansvariga. Det kommer säkert att bli jättebra. Med all rätt har de fått sitt tillstånd nu, säger Linda Rick, djurskyddshandläggare på Länsstyrelsen.

Hur säkra är ni från Länsstyrelsens sida att det kommer att skötas framöver?

– Den nya styrelsen har jobbat rätt så hårt för att ta fram det här och visar en trovärdighet att det här kommer att skötas. Underlaget är genomarbetat och jag har även träffat personer ute på plats. Framöver för att se till att det följs så gör vi kontroller, det gör vi regelbundet.

Fältrittklubbens ordförande lättad

Marie Osbeck, ordförande i Halmstads Fältrittklubb, menar att tillståndet är av yttersta vikt för klubben.

– Det är så klart väldigt skönt. Det är en lättnad och en bekräftelse på att arbetet vi har utfört är bra, säger hon.

Osbeck menar att klubben har utgått från den lista av anmärkningar de fick av länsstyrelsen och sedan åtgärdat dem.

– Vi har gått igenom personalansvar och fördelat väldigt tydligt vem som ansvarar för vad och de rutiner som ska skötas varje dag och vem som gör vad och i vilken ordning, säger Osbeck.

Hur trygga är ni med att det kommer fungera framöver?

– Jag är helt övertygad om att det kommer att fungera jättebra. Vi har bra personal, vi har jättebra personer i styrelsen som arbetar med det här och kommer följa upp det. Så vi har alla förutsättningar för att det ska vara så bra som vi vill att det ska vara.

LÄS MER: Halmstads Fältrittklubb: ”Har funnits stora samarbetssvårigheter”

LÄS MER: Efter turbulensen – helt ny styrelse i Halmstadklubben

Fler lokala sportnyheter hittar du här