Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

 Bild: Jari Välitalo
Bild: Jari Välitalo

Dopningskandal fick Halmstads toppryttare hoppa av tävling

Halmstads dressyrstjärna Johanna Due-Boje tvingades hoppa av en tävling i Lidköping i helgen.
Anledningen var att flera stora foderföretag gick ut med att deras produkter innehöll spår av det dopningklassade medlet zilpaterol.
– Det är en självklarhet att inte tävla om hästarna fått i sig något som är otillåtet. Det är viktigt med en ren sport, säger Due-Boje.

Johanna Due-Boje har tagit stora kliv inom dressyrsporten och debuterade för en dryg vecka sedan i Världscupen i Danmark.

Men när det i helgen var dags för en Future Challenge-tävling i Lidköping fick Halmstads FK-ryttaren ställa in.

Det foder som säljs i Sverige visade sig innehålla zilpaterol som klassas som ett dopingpreparat.

– Jag använder mig av Saracen och det här ämnet hade kommit in via melassen (foderråvara). Det handlar om väldigt små mängder som inte syns på vanliga blodprov, men även om det inte är farligt för hästarna så ville jag inte tävla när det fanns risk för att de fått i sig i en otillåten substans, säger Johanna Due-Boje och fortsätter:

– Det var en leverans av fodret som blev fel och tyvärr var det den som jag hade hemma. Jag har redan fått nya leveranser och bytt ut fodret.

Förbjudet i Europa

Zilpaterol är förbjudet i Europa, men tillåtet i USA, där det används främst för att få nötkreatur att öka vikten.

Upptäckten av det förbjudna ämnet gjordes på ett laboratorium i Frankrike i samband med galopptävlingar där.

– Enligt den information jag har är man 150 procent säker på att ämnet inte finns i pelletsvarianten, man har testat och melassen har inte använts på det tillverkningsställe där pelletsen produceras, säger Pia Prahl, som är distributör på Saracen, till Svensk ridsport.

Det är däremot oklart om företagets müsli har innehållit någon form av otillåtet medel.

– Men även om ämnet fanns i fodret var det så lite att det var på gränsen till vad man kan analysera fram och inom racingvärlden har vinnare som fått fodret testats utan att visa positivt, säger Prahl.

Kan få muskeldarrningar

Wada, som har det övergripande ansvaret att utarbeta dopinglistor för förbjudna preparat för människor, klassar Zilpaterol som en anabol steroid.

Hästar som får i sig höga doser av preparatet kan få svettningar och muskeldarrningar. Det är dock oklart hur låga doser påverkar.

– Man vet inte heller hur lång tid det tar för ämnet att gå ur kroppen. Jag var under förra veckan på ett möte med chefsveterinärer och analyskemister inom trav och galopp, och vi diskuterade huruvida det tar fyra dagar eller sju. Därför görs tester nu, säger Peter Kallings, förbundsveterinär och dopningsexpert, till Svensk Ridsport.

Johanna Due-Boje:

– Det är oturligt att det blir så här med känsliga grejer. Det är ingen som vet hur ämnet hamnade i melassen, men på något sätt måste det ha kommit in i fabriken där melassen tas fram.

Många inställda tävlingar

Halmstads toppryttare hade hoppat på att fortsätta tävla den närmaste framtiden, men det lär inte bli så mycket på grund av viruset som härjar.

Hon har en tävling som väntar i Linköping om två veckor – sedan är det tomt i kalendern.

– Det är så många tävlingar som har blivit inställda där jag hoppades skrapa ihop några världscuppoäng, men istället ser det ut att bli en träningsperiod i december och januari, säger Johanna.

Sedan får hon se vad som händer.

– Jag är glad för de tävlingar som finns i Sverige, men det är ingen självklarhet att de går att genomföra.

Vad säger du – så här med lite distans – om världscupdebuten?

– Det var inte den bästa rundan som jag gjorde och därför vill jag ha revansch, men det var en häftig upplevelse att vara nära inpå alla sina idoler.

LÄS MER: Due-Bojes plan efter debuten i världscupen

Fler lokala sportnyheter hittar du här