Catrin Henriksson är Årets tränare i Sverige

Årets tränare i svensk ridsport finns utanför Våxtorp.
Catrin Henriksson prisades ihop med världsstjärnor som Henrik von Eckermann under Ryttargalan i Stockholm.
– Det känns oerhört ärofyllt. Jag känner mig rörd och stolt, säger hon.

ANNONS
LocationVåxtorp||

Ryttargalan uppmärksammar det senaste årets främsta prestationer av både två- och fyrbenta ridsportprofiler.

I statuterna för Årets tränare står att ”priset går till en tränare som oavsett nivå, står för ett gott ledarskap och lär ut god ridning/körning och hästkunskap på ett föredömligt sätt”.

Catrin Henriksson är fortfarande överväldigad när HP når henne dagen efter.

– Henrik (Johnsson, konferencieren) frågade mig vad jag tror är anledningen till att jag får det här priset och jag trodde kanske att det var för att jag har bredden, för att jag tränar alla typer av nivåer – från nybörjare till internationella tävlingsryttare – och att jag hjälper alla typer av raser och har elever som rider både dressyr, hoppning och fälttävlan, körekipage och även voltigehästar, säger hon.

ANNONS

– Men vad jag förstod på honom mellan raderna så är det just för mitt engagemang, för att jag sprider glädje och den sociala biten, att jag verkligen ger alla oavsett nivå lika mycket engagemang, och att jag får dressyr att vara roligt.

Catrin Henriksson driver Dressyrgården utanför Våxtorp sedan år 2000. Hon har en bakgrund som beridare, tävlingsryttare och stallchef ute i Europa och har bland annat arbetat för nederländska OS-mästarinnan Anky van Grunsven.

Utveckling och kontinuitet är två nyckelord i hennes tränarskap.

– Jag är dressyrtränare, så jag tränar på att få hästarna rörliga och elastiska, att de ska bli de atleter de behöver vara för att utföra den specifika gren som de tävlar i, säger hon.

– Jag jobbar väldigt mycket på att man ska få en hög lägstanivå. Det är som i vilken annan sport som helst – det är bara att i stället för en tennisracket så har vi en levande individ vid vår sida som vi måste värna om.

Ryttargalans store vinnare blev hoppvärldsmästaren Henrik von Eckermann, som tog hem både Årets bragd och Årets hoppryttare medan hans guldhäst King Edward blev Årets häst. Dessutom vann VM-guldlaget i hoppning – med Halmstadfostrade Henrik Ankarcrona som förbundskapten – Årets prestation.

ANNONS

Fälttävlansryttaren Lina Forsberg från Halmstad var nominerad till Morgondagens stjärna, men där vann Linnea Kristiansen, Huskvarna, som tävlar i sportkörning.

LÄS MER:Halländsk tränarprofil nominerad till galapris

LÄS OCKSÅ: Läs mer om ridsport på Hallandspostens specialsajt

ANNONS