Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/2

Budgetens vinnare – elva miljoner till ny anläggning

Det är muntra miner hos Harplinge Ridklubb.
När kommunbudgeten i Halmstad gick igenom klubbades även 11,2 miljoner till en ny ridanläggning i samhället.
– Vi är fantastiskt glada eftersom vi har jobbat för detta under väldigt, väldigt många år, säger klubbens ordförande Angelica Bellborg Abrahamsson.

Om fotbollen var den nya kommunbudgetens förlorare eftersom hybridsgräsplanen på Örjans vall ströks, så var ridsporten och framför allt Harplinge RK vinnarna.

Satsningen på att anpassa Prästgården i Harplinge för ridskoleverksamhet under 2021 hade ett brett stöd och fanns med i både Socialdemokraternas budgetförslag – som vann – och i Alliansens.

LÄS MER: S-budget vann i fullmäktige – efter SD:s svängning

Magnus Rasmusson, strategisk anläggningsutvecklare på kommunen, säger till HP:

– Detta är för att få till en långsiktig lösning för ridskoleverksamheten för barn och unga på orten. Vi vill ha en aktiv fritid och en bred verksamhet för olika grupper i samhället, både i storstaden och ute på landsbygden. Så vi är väldigt glada att politiken har skjutit till de här pengarna.

”Har lång kö av elever”

Harplinge Ridklubb har haft sin verksamhet på Per Larsgård på andra sidan av samhället sedan slutet av 1970-talet. Men föreningen, som har runt 250 medlemmar, tycker sig varken kunna utveckla eller utöka rörelsen i de nuvarande lokaliteterna. Dessutom går arrendet snart ut.

– Det är en gammal anläggning och vi ser väldigt positivt på framtiden och har en ganska lång kö av ridande elever som vill in. För att kunna få en anläggning som, med dagens mått mätt, är okej både säkerhetsmässigt och i kvalitet på stall, ridhus och så vidare så funkar det inte riktigt för oss att vara kvar, säger ordföranden Angelica Bellborg Abrahamsson.

Halmstads kommun äger Prästgården sedan tidigare. På fastigheten finns redan stall och ett boningshus. Tanken är att rusta upp dessa samt att bygga ett nytt ridhus och en stor utomhusbana. Harplinge Ridklubb kommer att få ett nyttjandeavtal liknande det som Halmstads Fältrittklubb har för ridanläggningen på Mickedala.

Granne med elitryttaren

Prästgården är dessutom närmsta granne med Fjällaregården, där elitryttaren Niklas Arvidsson – som Harplinge RK inledde ett samarbete med i somras – har sin verksamhet.

– Det blir nästan som ett litet mini-hästcenter, säger Angelica Bellborg Abrahamsson och fortsätter:

– Det är väldigt många inom politiken som har varit måna om att hjälpa till och få det här till att bli en möjlighet för oss. Det är vi väldigt, väldigt tacksamma för och för oss är det nog enda möjligheten. Vi firade 40 år för ett år sedan och detta möjliggör för oss att finnas till i 40 år till.

LÄS MER: Lokala klubbens offensiva planer med svenske mästaren

LÄS MER: Läs mer om ridsport på Hallandspostens specialsajt

Fler lokala sportnyheter hittar du här