OS i Tokyo blev inställt i sommar. Nu hoppas IOK att det ska gå att genomföra spelen i jul 2021 i stället.
OS i Tokyo blev inställt i sommar. Nu hoppas IOK att det ska gå att genomföra spelen i jul 2021 i stället. Bild: MATHIAS BERGELD

Ankarcrona inför OS: ”Det är ett tufft läge”

Idrotten stänger ner allt mer på grund av coronaviruset. Det oroar ridsportens förbundskapten i hoppning Henrik Ankarcrona.
– Det mesta internationellt har stått stilla sedan i mars och det är svårt för många ryttare att komma ut och skaffa sig erfarenhet inför OS, säger han.

ANNONS
|

Drygt åtta månader är kvar till olympiska spelen startar i Tokyo.

Frågorna är just nu många och Ankarcrona med rötterna i Halmstad försöker sköta sitt jobb så gott det går under en orolig tid.

– IOK (Internationell olympiska kommittén) har sagt att OS ska genomföras och den informationen går vi på – såklart! Vi hade en planering färdig inför 2020 och den använder vi oss fortfarande av, säger Henrik Ankarcrona.

Till Skövde och Spanien

Han hoppas få ett slagkraftigt lag till sommaren, men när tävling efter tävling ställs in blir det svårt för ryttarna att få den rutin som krävs.

Nu i veckan åker Ankarcrona till Skövde för SM och i slutet av november finns en tävling i Spanien som några landslagsryttare ska tävla i. Det är allt.

ANNONS

– Det är ett tufft läge. I Spanien och Portugal får tävlingar genomföras, men det är kanske bara två svenskar av normalt 20 som kan vara med. Nationellt stänger många ner och stora, internationella tävlingar som avgörs i mässhallar går inte att realisera – så är det bara, konstaterar Ankarcrona.

Henrik hade planer på att skicka sina ryttare till södra Europa i början av nästa år och till USA i februari-mars, men allt är väldigt osäkert just nu.

– Vi har olika scenarier som vi tittar på och vi får hoppas att det ser bättre ut när utomhustävlingarna startar i vår. Vården lär sig mer och mer om viruset och hur vi ska leva med coronan, men jag tycker att vi inom ridsporten är bra på att hantera olika sjukdomar eftersom vi har erfarenhet av andra virus som hästar kan drabbas av.

Ärofyllda uppdrag i förbund

När tävlingssäsongen så gott som pausats får Ankarcrona i stället ägna sig åt uppdrag som han har i EEF (europeiska förbundet) och FEI (internationella förbundet).

Ifjol blev hallänningen invald i tekniska kommittén i FEI under en fyraårsperiod och har även en liknande roll i EEF.

– Det är en otrolig ära. Kul och utvecklande att få vara med och diskutera olika frågor. Vi har videomöten, men även fysiska träffar i Lausanne eller i samband med tävlingar på andra ställen. Jag har till uppgift att företräda mina förbundskaptenskollegor och samla röster samt ta dem vidare.

ANNONS

Ankarcrona driver samtidigt ett svensk visionsprojekt mot 2030.

– Det handlar om hur vi kan utveckla sporten i landet och blir mer konkurrenskraftiga. Jag har mycket att göra trots pandemin och sitter inte och rullar tummarna, skrattar han.

Henrik Ankarcrona, Sveriges förbundskapten i hoppning, har inte många tävlingar att se på nu, men lägger en del tid på sina internationella uppdrag.

LÄS MER: Ankarcrona är oroad för långtgående effekter

ANNONS