Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/14

4 000 år gammalt fornfynd stoppar nya idrottsbygget

Bygget av den nya ridanläggningen i Harplinge har pausats.
Efter ett oväntat och stort fornfynd grävs platsen nu ut av arkeologer.
– Det äldsta vi har hittat är från mellan 2 300 och 1 500 år före Kristus, säger Johan Klange, antikvarie på Kulturmiljö Halland.

Kommunfullmäktige i Halmstad anslog i november i fjol 11,2 miljoner kronor till en ny ridanläggning på Prästgården i Harplinge med den lokala ridklubben som hyresgäst.

Planen är att anläggningen ska vara klar i maj 2022 – men nu har bygget stoppats sedan fornlämningar hittats där ridhuset och den nya utomhusbanan ska ligga.

Enligt Johan Klange på Kulturmiljö Halland bedömdes bygget först som ett ”litet arbetsföretag” och därför genomfördes, enligt gällande riktlinjer, ingen arkeologisk undersökning innan det startade. Men när entreprenören började schakta gjordes intressanta fynd och arkeologerna larmades.

– Vi är här på någon slags brandkårsutryckning. Det visade sig att det fanns jättemycket fornlämningar. Det här är troligtvis en utkant av en större boplats, säger Johan Klange.

Har hittat rester av sex hus

Arkeologerna har hittills hittat rester av sex hus, men även eldstäder, keramik, en malstensunderliggare och andra föremål.

– Det äldsta vi har hittat är från mellan 2 300 och 1 500 år före Kristus i form av en pilspets i flinta, som är av en specifik typ som man har under sista delen av stenåldern eller precis i början av bronsåldern, förklarar Johan Klange.

Arkeologerna har nu tre veckor på sig för att ytterligare undersöka och dokumentera platsen.

– När vi är klara kan byggarbetet fortsätta, säger Johan Klange.

Matti Nilsson, projektledare på kommunens teknik- och fastighetsförvaltning, hoppas att fornfynden inte ska få allt för stora konsekvenser för ridanläggningen.

– Vi har ett par-tre veckors försening på vissa moment, men ofta i ett bygge kan man jobba in det i hela produktionsfasen så det behöver inte betyda jättemycket – kanske ingenting. Dessutom är det så att staten tar utgrävningskostnaden på grund av det var ett oupptäckt fornfynd, säger han.

Ordföranden: ”Vi har tagit till i tid”

Även Harplinge Ridklubbs ordförande Angelica Bellborg Abrahamsson anser att förseningen i dagsläget är hanterbar.

– Vi kommer att hyra vår gamla anläggning året ut nästa år så vi har tagit till i tid utifall det eventuellt skulle bli förseningar av något slag, säger hon.

Klubben planerar också att lyfta fram fornfynden på något sätt på den nya anläggningen för att ge medlemmar och gäster en inblick i gårdens förflutna.

– Arkeologerna har lovat att hjälpa oss med det, så att vi får en historia om var vi är och vilka som var här före oss, säger verksamhetschefen Malin Stenström.

LÄS MER: SM-vinnaren och klubben hjälper cancersjuka barn

LÄS MER: Lokala klubben hoppade upp till elitserien

LÄS MER: Läs mer om ridsport på Hallandspostens specialsajt

Fler lokala sportnyheter hittar du här