Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Björn Eriksson vill se jämställda styrelser. Arkivbild.

RF: Ojämställda styrelser ska straffas

Ojämställda styrelser är ett stort problem inom svensk idrott enligt Riksidrottsförbundet (RF). Riksidrottsmötet i Jönköping beslutade därför om ekonomiska sanktioner för de specialidrottsförbund vars styrelser inte består av minst 40 procent av vardera kön senast 2021.

- Det är effektivare med församlingar där könen är jämnt fördelade. Men arbetet går för långsamt. Därför har vi tagit det här beslutet, säger Riksidrottsförbundets ordförande Björn Eriksson till TT.

Redan 1977 beslutade Riksidrottsförbundet om en första handlingsplan för en jämställd svensk idrott. 2011 sattes ännu ett mål upp för att styrelserna i specialidrottsförbunden skulle bestå av minst 40 procent av vardera kön senast 2017. På årsmötet för två år sedan konstaterade Björn Eriksson att den ambitionen misslyckats.

"Stor fråga

Därför tar man det nu ett steg längre och på årets årsmöte i Jönköping beslutade man att införa ekonomiska sanktioner för specialidrottsförbund med ojämnställda styrelser och valberedningar.

Senast 2021 ska samtliga specialidrottsförbunds styrelser bestå av minst 40 procent av vardera kön.

- Det här var en stor fråga redan förra årsmötet men det går inte tillräckligt mycket framåt, säger Eriksson om varför förbundet har valt ekonomisk bestraffning.

Exakt hur höga belopp det rör sig om är ännu inte fastställt – men Eriksson menar att han ser frågan som mycket allvarlig och att bestraffningsgraden bör vara därefter.

"Allvarligt"

- Det finns två ändpunkter på den här skalan. Den ena är enklare typ av missar som att inte ha ett färdigt dopningsprogram i lerduveskytte. Där är det orimligt att ha hur tunga ekonomiska påföljder som helst. Här kommer det däremot vara tydligt och med god förvarning. Då är det en allvarligare företeelse, säger han.

Enligt Eriksson är det en fråga förbundet kommer ha stort fokus på framöver och han ser inga problem med att kontrollera att målen efterlevs.

- Det är en enkel fråga att följa upp vilka styrelser som är valda.