Annika Zelander är numera Sveriges starkaste kvinna i klassisk bänkpress. Det nya rekordet lyder 132,5 kilo.
Annika Zelander är numera Sveriges starkaste kvinna i klassisk bänkpress. Det nya rekordet lyder 132,5 kilo. Bild: Roger Larsson

Rekordlyftet gör Annika till Sveriges starkaste kvinna

Halmstad tyngd- och styrkeklubbs Annika Zelander har nått en milstolpe i karriären. Hon kan numera titulera sig Sveriges starkaste kvinna när det kommer till klassisk bänkpress efter att hon lyft 132,5 kilo under en tävling.

ANNONS
|

Det var under en mindre serietävling i Kungsbacka som Annika Zelander slog till med det nya rekordet.

– Jag har haft den bästa perioden i bänken någonsin, säger en glad Annika Zelander.

Hon har haft som milstolpe att lyfta över 130 kilo i klassisk bänkpress, något som hon nu lyckats med – med råge dessutom.

– Det finns damer som har lyft mer, men de har haft utrusning det har inte jag, säger Annika.

Funderade på att lägga av

Bedriften får en ännu större betydelse, dels för att Annika hade funderingar på att sluta med bänkpress så sent som i våras, dels för att rekordet är satt oavsett viktklass.

ANNONS

– Jag bytte tränare till en från USA inför 2019 men jag kände inte att jag utvecklades alls under den perioden. När man lägger ner så mycket tid och har en rygg som strular, då undrar man vad man håller på med och om man ska fortsätta, säger Annika och fortsätter:

– Därför valde jag att gå tillbaka till min tränare och sambo Oscar (Björk, coach för det svenska styrkelyftslandslaget).

Utvecklingen lät inte vänta på sig.

På fem månader hade Annika ökat 4,5 kilo i bänkpressen.

– Nu är det kul igen och därför känner jag att jag kör på ett tag till. Jag har ju bara tolv kilo kvar till världsrekordet, säger hon och skrattar.

Det var första tävlingen för året sedan både SM, EM och VM ställts in på grund av coronapandemin.

Men av det märktes inget av under tävlingen i Kungsbacka.

– Jag tyckte att det var ganska lätt att lyfta 132,5 kilo, säger Annika.

Vänta nu. Säger du att det var LÄTT att lyfta rekordtyngden?

– Ja, det var lite förvånande att jag plockade det så lätt. Jag hade nog kunnat ta 135 kilo också, säger Annika vars inställning var att få ett resultat ingen medalj i tävlingen.

ANNONS

Kan inte äta bearnaisesås varje dag

Nu är siktet inställt på framtiden och nästa år som förhoppningsvis innehåller både SM, EM och VM-deltagande.

– Jag har en långsiktig plan och ska ner till 72 kilo som är min vanliga viktklass. För det krävs det lite mer förberedelser och jag kan inte äta bearnaisesås varje dag, säger Sveriges starkaste kvinna som tar ett halvår i taget.

– Det vore optimalt för mig om det blev ett SM i februari. Då tar jag det som ett test hur allt har funkat med träningen och tar ett nytt beslut hur det ska se ut efter det, säger Annika som har ett nytt mål nu när drömvikten är uppnådd.

– VM går i Kazakstan nästa år och hon som har vunnit mästerskapet de tre senaste åren är därifrån. Det hade varit skönt att slå henne på hennes egen hemmaplan..., säger Annika och skrattar.

ANNONS