Fredrik Reinfeldt, ordförande i Svenska Fotbollförbundet, säger att fotbollen blivit en frizon för våldsamma män.
Fredrik Reinfeldt, ordförande i Svenska Fotbollförbundet, säger att fotbollen blivit en frizon för våldsamma män. Bild: Claudio Bresciani/TT

Reinfeldt: Män ser fotbollen som en frizon

Fotbollen har ett attitydproblem, anser regeringen och får medhåll från Fredrik Reinfeldt, ordförande i Svenska fotbollförbundet (SvFF).
– Män ser fotbollen som någon sorts frizon att bete sig lite hur man vill, säger Reinfeldt.

ANNONS
|

Efter skandalscenerna på Stockholmsderbyt möttes företrädare för politik och fotboll på justitiedepartementet. Förutom lagändringar och arrangörsansvar diskuterades även attityden kring läktarvåld i svensk fotboll.

– Bagatelliserandet och överslätandet av det som sker måste upphöra, säger idrottsminister Jakob Forssmed (KD).

Han menar att fler måste ta avstånd från våldet och bengalerna.

– Att inte säga att det är något man får leva med. I inga andra sammanhang visas förståelse för att det kastas brinnande föremål. Det måste vara ett slut på det här nu.

"Enormt våldskapital"

Även SvFF:s ordförande Fredrik Reinfeldt vill se en attitydförändring inom fotbollen för att få bukt med ordningsstörningar på läktarna.

ANNONS

– Män ser fotbollen som någon sorts frizon att bete sig lite hur man vill. Man får skrika, man får hota, man får begå lagbrott. Men så fungerar inte ett välfungerande samhälle. Vi behöver en bred samhällsdiskussion, säger Reinfeldt och fortsätter:

– Jag har respekt för hur komplext det här är. Det är ett enormt våldskapital det här handlar om.

Vill ha med supportrar

Simon Åström, ordförande för Svensk elitfotboll (Sef), som är elitklubbarnas organisation, menar att det blivit ett skifte sedan pandemin. Klubbarna hade tidigare bra koll på vilka som gick på matcher, men efter att restriktionerna släpptes har nya, våldsamma, personer hittat till fotbollen – trots att man egentligen kanske inte är intresserad av spelet.

– Många kommer dit för att de hittat en arena där de får utlopp för sitt våldskapital, säger han.

Redan i höst ska nästa möte med regeringen hållas, och då hoppas han att deltagarna ska vara ännu fler.

– Det är viktigt att supporterrörelsen får vara med, säger Simon Åström.

ANNONS