Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Djurgårdens spelare i Tre Kronor från vänster: Adam Reideborn, Jakob Lilja, Jonathan Davidsson, Marcus Davidsson, Axel Jonsson-Fjällby, Jesper Pettersson, Daniel Brodin och Tom Nilsson.

Reideborn om dominansen: "En energiboost"

När Djurgårdens målvaktsess Adam Reideborn äntligen får göra sin riktiga debut i Tre Kronor är igenkänningsfaktorn hög. Sju av lagkamraterna är från Stockholmslaget.

Totalt åtta stycken spelare från Djurgården – nästan en tredjedel av landslaget – har tagit plats i truppen till Channel One Cup i Moskva, som startar med match mot Ryssland på torsdag.

Så frågan är om landslagsträningen i Segeltorpshallen i Huddinge utanför Stockholm på tisdagskvällen kändes som en vanlig Djurgårdsträning.

- Nej, det är så många andra här, men det är kul att ha så mycket kompisar. Jag har spelat med Philip Holm (Niznij Novgorod, KHL) och Linus Johansson (Färjestad) tidigare också, det är många man känner och har träffat på tidigare. Det är lite lättare att komma in gruppen. Men det känns inte som Djurgården, det är nya tränare och allt är nytt. Så det är speciellt, säger fjolårets bäste målvakt i SHL.

"Bra utveckling"

Svenska ishockeyförbundet har ingen statistik i ämnet, men åtta spelare från en och samma klubb har knappast hänt det här årtusendet. I fjol hade exempelvis Färjestad och Frölunda flest spelare i Tre Kronor, sex stycken. Men det var totalt under hela säsongen.

- Vi har många svenskar i laget och flera är i en ganska bra ålder. Många av oss har haft en bra utveckling det senaste året, säger Reideborn.

Det gäller inte minst honom själv. Den 26-årige burväktaren vann målvaktsligan i SHL förra säsongen efter att ha haft några motiga år dessförinnan. Han har fortsatt spela bra i höst och många tycker att han borde ha fått chansen i landslaget redan i fjol.

Reideborn står bokförd för två landskamper, men satt på bänken i båda våren 2014. I Channel One Cup kommer han att få spela matcher också.

- Jag försöker visa upp mig på träningarna och bygga förtroende inför coacherna. Sedan hur många matcher jag får stå vet jag inte, säger Reideborn som konkurrerar med Lars Johansson, CSKA Moskva, som gjorde landslagdebut i Karjalaturneringen i förra månaden.

"Största jag varit med om"

- Det här är nog det största jag har varit med om. Det är ett steg upp från SHL och det är väldigt häftigt. Det är något som jag har haft som mål även när det gick tyngre för några år sedan, säger han.

För Djurgården är de många uttagna landslagsspelarna både positivt och negativt. Tränaren Robert Ohlsson fokuserar på det positiva i första hand:

- Vi är väldigt glada över att de får spela i landslaget och jätteroligt att de har tagit kliv och når ett delmål eller en dröm. Sedan hamnar vi i ett dilemma när vi ska träna under landslagsuppehållet och putsa på vårt system och våra detaljer, men vi får lösa det med våra J20-spelare. Det får bli samträning med dem, sade han i förra veckan.