Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

David Rautio höll nollan när Brynäs bortaslog Skellefteå med 2–0 på lördagen.

Rautio omutlig när Brynäs vann

Målvakten David Rautio motade 44 skott och blev stor matchhjälte när Brynäs bortabesegrade Skellefteå med 2–0.

Gästerna tog ledningen i början av matchen och sedan kunde Rautio och ett smart spelande Brynäs med sitt prickfria försvarsspel rida ut Skellefteås anfallsstorm.

- Hockeygudarna hjälpte oss i dag. Det gjorde de inte i torsdags mot Frölunda, sade Brynäsmålvakten och syftar på den olyckliga och matchavgörande utvisning han själv drabbades av under förlängningen av den matchen.

Nu höll han sig på banan hela tiden. Och som han gjorde det. Skellefteå bombarderade honom med skott men Rautio var omutlig den här kvällen.

- Jag fick känna på pucken ganska tidigt, sedan var det bara att mata på. Vi blir en del i egen zon men spelar bra försvarsspel. Det är starkt, sättet vi vinner på.

Skellefteå inledde matchen i bländande stil och parkerade långa stunder i offensiv zon.

Första skottet satt

Men det var Brynäs som tog ledningen på sitt första skott i matchen. Efter bara 20 sekunders spel i numerärt överläge kunde Brynäs målkung Joel Kellman efter 7.20 raka in en målvaktsretur, hans tionde fullträff för säsongen.

Målet gav gästerna råg i ryggen och stadga i försvarsspelet. För Skellefteå fortsatte att trycka på, även om Brynäs snabba forwards alltid skapade oro i hemmalägret.

- Vi börjar ganska bra, men tyvärr hamnar vi för mycket på utsidan. Vi skapar inte tillräckligt med kaos i deras försvarsspel. Det är inte förrän i sista perioden som vi verkligen trycker både spelare och puck på mål, sade Skellefteås tränare Tommy Samuelsson.

Gävlelaget gjorde det successivt allt svårare för Skellefteå att anfalla, tätade till i mittzonen och när hemmaforwards sällan tog striden framför motståndarmålet hjälpte Brynäs utespelare sin målvakt David Rautio att växa ut till en jätte.

Skellefteå spelade snyggt, men det räcker inte i SHL. Lagets segerrad i november kom efter att man börjat visa aggressivitet framför båda målen. Nu syntes det inte mycket av den trafiken och kampviljan till att börja med.

Det blev bättre och till slut landade pucken i nätet bakom Rautio. Men Jimmie Ericsson hade varit för närgången mot David Rautio och målet dömdes bort.

Domarnas beslut ifrågasattes inte av Tommy Samuelsson:

- Jag litar fullständigt på att de där ute tar rätt beslut. De är anställda för det, sade han.

Matchstraff

I den tredje perioden ökade Skellefteå trycket mot Brynäsmålet men när kvitteringen hängde i luften fick Skellefteåforwarden Albin Eriksson matchstraff efter en huvudtackling på Brynäskaptenen Jacob Blomqvist. Och Brynäs kunde rida ut stormen.

- Vi har spelat bra en längre tid. Nu handlade det om krig mot ett bra spelande lag. Vi överlevde den första perioden, sedan handlade det om en otrolig lagmoral och bra målvaktsspel, sade Brynäs tränare Magnus Sundquist.