Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Rasmus Dahlin intervjuas efter att han valts som etta i draften.

Rasmus Dahlin: "Har drömt om det här"

Rasmus Dahlin har valts som etta i draften i NHL-ishockeyn. Han är andre svensk genom tiderna att väljas först. Pressen är nu stor på backlöftet att lyfta Buffalo kommande säsong.

- Att höra mitt namn och stå här, det är så många känslor i kroppen. Det är svårt att ta in, men jag försöker, säger Dahlin, i en intervju på klubbens Twitter.

Buffalo hade redan före draften bekräftat att man skulle välja Frölundas 18-årige backtalang. Jubel utbröt i arenan i Dallas när svenskens namn lästes upp, först av alla.

- Jag har drömt om det här hela mitt liv, och att stå här med Buffalo-tröjan betyder allt, och jag ser fram emot att börja spela i Buffalo, säger han i videoklippet.

Dahlin säger på en presskonferens att han hört mycket bra saker om fansen i Buffalo.

- Jag älskar laget, staden och fansen. Jag vill dit direkt.

"Inte pressa"

Bara en gång tidigare har en blågul spelare gått som nummer ett, när Mats Sundin valdes av Québec 1989.

- Jag har jobbat så hårt för att komma hit. Om man jobbar hårt så kommer man någonstans, det känns så fantastiskt att stå här, säger Dahlin.

Dahlin var med när Sverige tog JVM-silver i år, och blev utsedd till turneringens bästa back. Han har ibland jämförts med backstjärnan Erik Karlsson, Ottawas lagkapten som också spelade i Frölunda innan han kom till NHL som 19-åring.

- Vi vill inte pressa honom för mycket. Han är en ung man. Men självklart, med sin talang och sin skicklighet kommer han att påverka vårt lag och vår organisation, säger Buffalos tränare Phil Housley, till NBC, och fortsätter:

- Han kan allt som man behöver kunna med tanke på hur spelet utvecklar sig i dag. Jag är väldigt glad över att ha honom i laget.

Sämst poäng

Brynässpelaren Adam Boqvist valdes av Chicago som åttonde spelare. Tränaren Joel Quenneville öser beröm över Boqvist.

- Han är väldigt aktiv i spelet, och väldigt dynamisk på många sätt. Jag tror att han kan bidra mycket till vårt power play-spel, säger han till NBC.

Luleås Isac Lundeström ropades upp som 23:e spelare, av Anaheim. Strax därefter valdes Leksands Filip Johansson, som 24:a, av Minnesota. Även Nils Lundkvist (28, New York Rangers) och Rasmus Sandin (29, Toronto) fick gå upp på scen. Totalt valdes sex svenskar i förstarundan, av 31 spelare.

Draften är det årliga möte då klubbarna i den nordamerikanska hockeyligan NHL får välja vilka spelare de vill få rätten att förhandla med om kontrakt. Ordningen i draften avgörs genom lagens placering efter säsongen, resultatet i slutspelet och lottning. Buffalo hade sämst poäng efter senaste säsongen, och fick därmed välja först.

För många av spelarna som väljs ut i draften kan det dröja åratal innan de får chansen i NHL, men de som väljs i toppskiktet får ofta spela direkt.