Rickard Rakell fixade viktiga poäng för Anaheim i jakten på en Stanley Cup-plats.

Rakell övertidsvinnare för Anaheim

Rickard Rakell avgjorde mötet med Los Angeles i NHL-hockeyn och fixade viktiga poäng för slutspelsjagande Anaheim. Samtidigt fick Henrik Lundqvist pris för sitt spel i New York Rangers.

|

Det börjar dra ihop sig rejält i kampen om slutspelsplatserna i NHL. Två av lagen som ligger bra till, men som ännu inte är säkra på att få spela om Stanley Cup-bucklan, möttes i natt i Anaheim. Det var bortalaget och lokalrivalen Los Angeles som tog ledningen i den första perioden genom Drew Doughty.

Anaheim fortsatte dock att teka bra och i slutet av den andra perioden kom kvitteringen genom Nick Ritchie som var påpassligt framme på en målvaktsretur.

En poängs skillnad

Tredje perioden blev mållös, trots två vassa lägen för Los Angeles i sista minuten. John Gibson i Anaheim-kassen höll dock tätt och såg till att matchen gick till förlängning. Väl där var det Rickard Rakell som fixade bonuspoängen till hemmalaget. Med 19 sekunder kvar hämtade svensken pucken i egen zon och drev fram hela vägen till skottläge och drog till, genom benen på Los Angeles-försvarare, och upp i bortre krysset. Fullträffen var 24-åringens 32:a för säsongen och innebär att Anahiem tar sig upp endast en poäng bakom Los Angeles i jakten på en slutspelsplats.

Anaheim har 93 poäng med 78 matcher spelade, Los Angeles har 94 poäng men en match mer spelad. Grundserien består av 82 matcher.

Lundqvist prisad

New York Rangers svenske stjärnmålvakt tog före nattens match mot Tampa Bay emot "Steven McDonald extra effort award", ett pris som varje år delas ut till en Rangers-spelare som stått för bra insatser under säsongen. Priset har fått sitt namn efter en New York-polis som skottskadades 1986, och som gick bort i fjol.

- Det här årets vinnare har gett hela sitt hjärta till laget de senaste 13 åren, sade sonen Conor McDonald inför Rangers jublande hemmapublik.

Klar förlust

Förutom äran fick Lundqvist en check på 25000 dollar, motsvarande över 200000 kronor. Han har fått priset en gång tidigare, under sin rookiesäsong 2005–2006. Lundqvist har spelat 802 matcher för New York-laget.

Svensken stod dock inte i mål under kvällens match, som Rangers förlorade klart. Efter Tampa Bays 3–1-mål i början av tredje perioden, av JT Miller på framspelning av Victor Hedman, hämtade sig inte New York-spelarna. Tampa Bay höll en klar ledning matchen ut. Hedman knep totalt två assistpoäng.

Mika Zibanejad och Jesper Fast spelade fram till ett av Rangers, som sedan tidigare inte har chans att nå slutspel, reduceringsmål i tredje perioden.

Svenskmål

Inte heller New York Islanders har någon chans att slåss om Stanley Cup-bucklan, efter en förlust i måndags. Toronto, redan klart för slutspel, slog Islanders i en jämn kamp. Lagen följdes åt målmässigt hela matchen. Auston Matthews avgjorde med sitt 5–4-mål med knappa fyra minuter kvar, framspelad av William Nylander.

Joakim Nordström noterades för en assist när hans Carolina slog Washington med 4–1. Han spelade fram till Derek Ryans kvitteringsmål, 1–1, i början av andra perioden.