Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/9

Racing Mange från Grimeton springer Elitloppet

På den lilla gården i Grimeton har familjen Djupdahl-Bertilsson fött upp en av världens bästa travhästar. Men det stora erkännandet har än så länge uteblivit. På söndag hoppas familjen på upprättelse.

Sedan 1996 driver Madeleine Djupdahl och Christer Bertilsson travuppfödning på gården i Grimeton i Varbergskommun. Trots att verksamheten är liten har paret lyckats skörda framgångar med flertalet hästar – men något stort erkännande har de aldrig fått.

Faktum är att paret många gånger tänkt strunta i allt och lägga ner hela verksamheten.

– Man tjänar inte mycket pengar på det här om man inte har ett känt efternamn. Även om våra hästar haft fina framgångar väljer ju travtränare hellre att köpa hästar från fina och stora gårdar, säger Christer Bertilsson.

Han fortsätter:

– Om man räknar alla pengar och all tid vi lagt ner på det här så har vi gått minus rent ekonomiskt. Så, många gånger har vi tänkt ”varför lägger vi ner all denna tid på detta?”

Men när tidningen träffar paret och dottern Linnea Djupdahl råder en helt ny framtidstro på gården. Helgen dessförinnan hände det som kan komma att förändra allt.

Hästen Racing Mange, som föddes på gården 2013 och såldes året därpå, lyckades tillsammans med Joakim Lövgren vinna Guldvisionen. Förutom 300 000 kronor låg en rosa biljett i prispotten – en biljett som innebär en garantiplats till det anrika Elitloppet.

– Att Racing Mange nu får tävla mot den absoluta världstoppen betyder oerhört mycket. Och vi är enormt stolta, säger Madeleine Djupdahl.

Att ha fött upp en häst som ska tävla i Elitloppet innebär uppmärksamhet. Något familjen inte har några som helst problem med – tvärt om.

– Du är den tredje journalisten jag pratar med i dag. Innan har de ringt från två stora travtidningar. Det känns bra att vi äntligen får lite publicitet efter alla år av hårt slit. Förhoppningsvis kommer folk få upp ögonen för oss nu, säger Christer Bertilsson.

Linnea Djupdahl fyller i:

– Ja, den här uppmärksamheten får vi inte glömma bort de dagar då allt känns grått och trist.

Nära att dö efter arbetsolycka på Värö Bruk

Även om uppmärksamhet och pengar smakar gott har det aldrig varit den huvudsakliga drivkraften.

2001 var Christer Bertilsson nära att stryka med efter en allvarlig arbetsplatsolycka. Det var när han skulle vattenblästra en tank på Värö Bruk som allt gick snett. Christer skulle gå fram och hjälpa sin arbetskamrat när blästringspistolen plötsligt avfyrades. vattenstrålen hade 2 700 kilos tryck och träffade Christer mitt i bröstet.

– Jag fick åka till ambulans Sahlgrenska lasarett och de opererade mig där på natten. Läkarna har i efterhand sagt att jag var död i samband med operationen och att de lyckades återuppliva mig.

Efter händelsen var ingenting sig likt. Christer fick 36 procent invaliditet och kunde inte längre jobba – då kom hästarna att bli hans stora räddning.

– Hästarna har fungerat som terapi för mig. Hur dåligt jag än har mått har de fått mig att stiga upp på morgonen och fodra. Jag hade aldrig orkat hålla i gång om det inte vore för dem.

Och kanske är det just detta synsätt som är hemligheten bakom Racing Mange.

– Hästarna är mer än bara djur som vi föder upp och säljer vidare. De är min stora passion i livet, säger Christer Pettersson och fortsätter:

– Jag vill ju tro att detta synsätt ligger till grund för våra framgångar.

Kan springa hem tre miljoner på Elitloppet

Hittills har Racing Mange sprungit hem 4,3 miljoner under karriären. Skulle han vinna Elitloppet kommer ytterligare tre miljoner skrivas på den summan. Familjen hade då fått tio procent av vinsten som uppfödarersättning, alltså 300 000 kronor.

– Givetvis hade de pengarna betytt otroligt mycket för vår verksamhet. Men att bara delta i Elitloppet är stort nog och förhoppningsvis kommer det medföra att intresset ökar för våra andra hästar på gården, exempelvis Racing Manges lillasyster Zickan. Så, även om han slutar sist kommer jag vara stolt, säger Madeleine Djupdahl

Linnea Djupdahl:

– Jag kommer bli förbannad om Mange inte vinner. Jag är en riktig vinnarskalle.

Fler lokala sportnyheter hittar du här