Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Viktor Fischer, här i den danska landslagströjan. Arkivbild.

Publikskandal i Danmark – homofobiska ramsor

Flera spelare utsattes för homofobiska tillmälen från publiken när storlaget FC Köpenhamn slog Odense med 1–0 i den danska superligan.

FC Köpenhamn leder den danska superligan och vann i söndags mot Odense med 1–0. Men det var inte fotbollen som stod i fokus efteråt.

Under matchen riktades homofobiska tillmälen mot Köpenhamns mittfältare Viktor Fischer och William Kvist från delar av hemmapubliken i Odense.

- Det är tydligen några som fortfarande tror att detta hör till 2019, sade Kvist till danska TV3 efter matchen. Vi måste göra något åt detta. Det måste bort och jag tror och hoppas att Odenses fanklubb gör något åt det.

Tar avstånd

På Twitter fördömer Odense delar av hemmafansens aktioner under matchen.

"Vi tar naturligtvis starkt avstånd från homofobiska tillmälen. Vi är väl medvetna om att fotboll innefattar stora känslor och att man kan bli arg, ledsen eller besviken. Men vi accepterar inte tillmälen av homofobisk, rasistisk eller diskriminerande karaktär", skriver klubben.

Det gjorde även både Köpenhamns och Odenses officiella supporterklubbar, som under måndagen i ett gemensamt uttalande stöttar de utsatta spelarna.

"Vi som fanklubb kan inte hålla reda på vad som skriks eller sjungs på hela läktaren, men vi kommer givetvis göra allt som står i vår makt för att tillmälen som dessa ska stoppas då vi varken kan eller vill acceptera detta", skriver man.

Inte första gången

Enligt Viktor Fischer, som gjort 21 landskamper för Danmark, var det inte den första incidenten i Odense. Även när lagen möttes i augusti 2018 fick mittfältaren höra liknande saker från läktaren.

- Senast vi spelade i Odense var det homofobiska tillmälen från fansen och det var det flera gånger i dag igen, sade Fischer till TV3.

Något som bekräftas av den dåvarande Odensespelaren Mathias Jørgensen, som fanns på planen när lagen möttes i fjol.

"Senaste gången Köpenhamn var på besök spelade jag. Jag skulle ljuga om jag sa att jag inte hörde något under matchen. Dessvärre hörde jag en hel läktare i Odense sjunga homofobiska sånger om Viktor Fischer", skriver Jørgensen på Twitter.

På plan i söndagens match fanns svenskarna Pierre Bengtsson och Sotiris Papagiannopoulos, som båda byttes in i den andra halvleken för Köpenhamn.