Propulsion en stor förlorare och nya vinnare måste koras

Spekulationerna har i fem månader varit i full gång runt Propulsions öden och äventyr. Nyheten om att hästen varit nervsnittad sedan importen från USA 2015 slog ner som en bomb efter hästens seger i elitloppet på Solvalla. Utan dimridåer konstaterar Svensk Travsport att samtliga dokument från amerikanska myndigheter 2015 visade att Proplusion var nervsnittad vid tillfället då hästen importerades till Sverige.

Det här är en krönika. Ställningstaganden är skribentens egna.

ANNONS
|

Därmed har Propulsions tävlande inte varit godkänt och beslutet var väntat att hästens starter raderas och prispengarna omfördelas. Svensk Travsport ser brister i sportsystemet där informationen från 2015 som matades in ”försvann” eller var svåra att komma åt.

Förra året kom den senaste varningssignalen och Svensk Travsport med utredningschefen i spetsen får göra en kontroll hos Propulsion vid en tävling i Rättvik.

Den externa utredaren Per Jern konstaterar bristfälligheter i att den anlitade veterinären var knuten till stallet. Hästen visade känsel men undersökningen säkerställdes inte eftersom ingen oberoende veterinär användes. Dessutom togs ingen kontakt med amerikanska travmyndigheten.

Här kunde alltså ärendet med rätt koordination hamnat i en helt annan dager. Utslaget hade förmodligen inte blivit annorlunda men med något mindre sår för Svensk Travsport.

ANNONS

Förbundets vd Maria Croon trycker på att professionalismen i organisationen måste förbättras och enligt egen utsago har hon en viktig roll i det arbetet framöver. Hon menar vidare att förbundet borde uppmärksammats på att Propulsion varit nervsnittad även om liknande ärende aldrig förekommit tidigare eller senare.

Det som utredningen tydligt slår fast är att Propulsions 45 starter i Sverige strider mot gällande reglemente och djurskyddslagen. Hästens prispengar på 26,3 miljoner kronor kommer att återkrävas från ägaren Stal Zet och fördelas till de rättmätiga ägarna. På listan finns 134 hästar som inom kort får nya startprissummor.

Propulsion tog elva stora titlar i Sverige och den senaste justeringen kommer från årets elitlopp. Med Propulsion ur leken hamnar Cokstile och Christoffer Eriksson högst på tronen. Från de tidigare loppen kan nämnas att Jerry Riordan-tränade Ringostarr Treb, en tidigare vinnare av elitloppet flyttas upp som vinnare i Hugo Åbergs 2017.

Den delen i utredningen gällande tränaransvaret för Daniel Redén hanteras av Ansvarsnämnden och beslut kommer inom en månad. Svensk Travsport hävdar att Redén inte handlat med något uppsåt i fallet.

En tung dag onekligen för svensk travsport men runt hörnet väntar nya utmaningar för hästar, kuskar och spelare. I V75 är jackpotten fortfarande ett kittlande instrument och hysterin ökar runt dubbeljackpotten på Jägersro den här veckan.

ANNONS

Med minst 72 miljoner kronor till en ensam vinnare kan utdelningen komma upp i rekordnivåer. Tidernas högsta vinst i V75 är från Axevalla 2011 med 67,3 miljoner till en lycklig vinnare. I rekordligan ligger Halmstadtravet på tredjeplats med 47,3 miljoner kronor från 2007.

I Halmstad har Johan Svensson bra snurr på grejerna. Amatören med säte i Falkenberg laddar främst mot V75 för Farlander Am som haft en toppensäsong. Till Halmstads V64:a kommer Svenssons duo Cavidendron och Mahara Gutha med segrar i bagaget och duon lär bli hårt betrodda av spelarna.

HP:s V64-system 2 november

V64 1: 2,4,6,10. Res: 8–1.

V64 2: 9 Cavidendron. Res: 6–1.

V64 3: 1,2,3,13. Res: 9–8.

V64 4: 2,3,7. Res: 5–1.

V64 5: 5 Eldorado B. Res: 8–10.

V64 6: 1,3,4,5. Res: 8–12.

192 rader

ANNONS