Bud Holloway gjorde sina två första mål för säsongen när Skellefteå 9–0-krossade Malmö.
Bud Holloway gjorde sina två första mål för säsongen när Skellefteå 9–0-krossade Malmö.

Proppen ur för Skellefteå och Holloway

Stenhårt jobb och två premiärmålskyttar låg bakom Skellefteås målfyrverkeri och förkrossande 9–0-seger mot Malmö. Mantas Armalis i målet bidrog också med en hundraprocentig insats.

ANNONS
|

Efter en svart månad med bedrövligt hemmafacit gick målproppen ur rejält den här gången. Skellefteå vann i stort sett varje närkamp och gjorde mer än dubbelt så många mål som man mäktat med totalt på sina fyra senaste hemmamatcher.

Holloways 3–0-mål gav en bra bild av matchen. Kanadensaren vann poängligan i SHL för fem år sedan. Den här säsongen dröjde det ända in i den 17:e omgången innan pucken äntligen ville in i mål.

- Tycker ändå att jag spelat bra i höst, men offensivt har det inte fungerat. Även om jag inte tänkt på det varje dag har det såklart funnits i bakhuvudet att jag inte gjort något mål, sade Bud Holloway.

ANNONS

Två mål av bara farten

Nu blev det dessutom två fullträffar av bara farten. Holloways offervilja och tuffa forechecking låg bakom det första.

Kanadensaren satte stenhård press i Malmös zon och snodde till slut pucken av backen Anton Mylläri innan han lurade målvakten Cristopher Nihlstorp och snyggt lade in pucken vid ena stolpen.

Precis så vann Skellefteå den här matchen.

Efter att bara ha tagit en futtig poäng på hemmais på sina fyra senaste matcher var det den här gången ett helt annat svartgult lag på isen när pucken släpptes.

Man jobbade kopiöst, åkte skridskor som i fornstora dagar och gav inte Malmöspelarna en sekunds respit.

Malmö är Sveriges bästa lag i powerplay men kammade nu noll, trots fyra chanser i spelformen. Skellefteå spelade ett oerhört aggressivt boxplay som Skånelaget inte klarade av att ta sig förbi.

Fem mål i powerplay

Skellefteå var däremot enligt statistiken sämst i SHL med en man mer på isen. Nu slog man till fem gånger i just den spelformen. Första målet i numerärt överläge kom genom förre Malmöspelaren Robin Alvarez och betydde 1–0.

Sedan började målfesten.

I början av den tredje perioden var det Edwin Hedbergs tur att spräcka målnollan för säsongen när han gjorde 4–0. Strax efteråt gjorde också Joakim Lindström slut på en lång period av måltorka.

ANNONS

- Har väntat på det där målet rätt länge. När Bud gjorde sitt tänkte jag att det bara var att hänga på, sade Edwin Hedberg, som kom till Skellefteå från Rögle i höstas.

- Vi hade bra tajming i allt vi gör i dag och kuggar i varann väldigt bra. Här hemma ska vi vara riktigt svåra att slå, förut har vi kanske spelat lite för välvårdat, sade Hedberg.

För två veckor sedan vann Malmö mot Skellefteå på bortais.

Nu kom den gruvliga revanschen.

Det var liksom inget snack om saken. Den här kvällen var Skellefteå ett par nummer större än Skånelaget.

Minst.

TT

ANNONS