Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Djurgårdens Kim Källström lade av efter förra säsongen. Arkivbild.

Profilerna som allsvenskan kommer att sakna

Några har lagt av, andra fortsätter fotbollskarriären i större ligor. Här är fem profiler som allsvenskan kommer att sakna.

Kim Källström, 35, Djurgården.

"Jag är färdig med det här livet och med allt vad det innebär", sade den 35-årige Kim Källström på en presskonferens i mitten av december. Mittfältaren, med 135 A-landskamper på meritlistan, hade EM-sommaren 2016 sagt tack och adjö till landslaget. Nu sade han hej då även till elitkarriären och bröt sitt kontrakt med Djurgården efter en säsong sedan hemflytten från proffslivet i Europa. Sina två SM-guld (2002, 2003) tog Källström under sin tidigare sejour i Djurgården.

Nils-Eric Johansson, 38, AIK.

Vid en årlig undersökning konstaterades det att Nils-Eric Johanssons medfödda hjärtfel hade försämrats och försvararen tvingades ta beslutet att lägga av. "Det var chockerande. Det gick snabbt från grönt ljus till rött ljus, inget orange emellan, ingen varning", sade han på en känslosam presskonferens i februari. Sommaren 2007 A-lagsdebuterade Johansson för AIK – sedan dess hann han med ytterligare 370 tävlingsmatcher för Solnaklubben. Det enda SM-guldet kom 2009. Under säsongen kommer AIK att hedra Johansson genom att spela med en matchtröja med den förre lagkaptenens namn och porträtt.

Magnus Eriksson, 27, Djurgården.

Magnus Eriksson blev delad skytteligavinnare på 14 mål (med Norrköpings Kalle Holmberg) och vinnare av poängligan med sina 20 poäng under fjolåret. Efter två säsonger i allsvenskan och i Djurgården lockades dock Eriksson återigen av utlandet och skrev på för MSL-klubben San José i USA.

Anders Christiansen, 27, Malmö FF.

Dansken Anders Christiansen utsågs till allsvenskans mest värdefulle spelare i fjol och skrev under sommaren på för fem nya år i svenska mästarklubben Malmö FF. Men efter två SM-guld och 49 matcher för skåningarna blev han i januari klar för belgiska Gent. Den nyttige tvåvägsspelaren svarade under 2017 för fem mål och sju framspelningar.

David Elm, 35, Kalmar FF.

Den förste i brödratrion Elm att lämna elitfotbollen. De yngre bröderna Rasmus, 30, och Viktor, 32, ska spela för Kalmar i allsvenskan även i år, men 35-årige David Elm beslutade efter förra säsongen lägga skorna på hyllan. "Kroppen klarar inte mer. Jag har ont när jag vaknar, ont på kvällarna efter träning", sade David Elm, som har fått flera säsonger förstörda på grund av skador, till Barometern under fjolårshösten. Bröderna Elm spelade alla för Kalmar säsongen 2008 när den småländska klubben tog SM-guld. Nu är tanken att David Elm ska spela några matcher för moderklubben Johansfors IF i division 6 kommande säsong.