Under 2019 kommer jag fokusera min tid på familjen, säger prins Carl Philip i ett pressmeddelande. Här prinsen när han invigde Svenska Rallyt i helgen.
Under 2019 kommer jag fokusera min tid på familjen, säger prins Carl Philip i ett pressmeddelande. Här prinsen när han invigde Svenska Rallyt i helgen.

Prinsen tar sabbatsår från racingen

Prins Carl Philip tar pappaledigt från racingen. "Under 2019 kommer jag fokusera min tid på familjen", säger prins Carl Philip i ett pressmeddelande.

ANNONS
|

Under en tid har det surrat rykten om prins Carl Philips racingsäsong. Någon ny bil i den högsta racingklassen tycks det inte bli 2019. Och Swedish GT, den klass som han kört under 2018, stryks från programmet.

Men nu står det klart att prinsen väljer att trappa ner ambitionerna under året och ägna mer tid åt familjen, prinsessan Sofia och barnen Alexander och Gabriel. Men beskedet ska inte tolkas som att prinsen tänker avsluta sin racingsatsning. Snarare tvärt om.

"Jag blickar istället fram emot 2020 vad gäller racing", skriver han i pressmeddelandet.

ANNONS

Knuten till Cyan

Prins Carl Philip fortsätter att vara knuten till Cyan Racing som är Geelys, och därmed också Volvos, racingdivision.

"Vi stödjer honom till fullo i hans beslut och ser fram emot att fortsätta vårt samarbete längre fram", säger Christian Dahl, vd för Cyan Racing i samma pressmeddelande.

Prinsen utesluter inte att det ändå kommer att bli racing på något sätt under 2019.

"Jag utesluter inte något inhopp under året, för att hålla igång min körning", skriver prins Carl Philip.

Björk möjlig parhäst

Prinsen säger inte uttryckligen i vilken klass han skulle kunna tänka sig hoppa in, men närmast till hands ligger den nya GT4 Scandinavia-klassen som ersätter Swedish GT. Den Lotus Evora som prinsen körde 2018 är i Sverige klassad så den får köra i klassen.

Loppen i GT4 förutsätter dock med två förare som byter av varandra under loppens gång. Möjligen kan Thed Björk fortsätta som parhäst till prinsen då inte några lopp i den internationella WTCR-serien kolliderar med GT 4-kalendern.

Tidigare har kombinationen av rollen som familjefar och racingföraren inte varit oproblematisk. När prins Gabriel föddes den 31 augusti 2017 stod prinsen ändå på starlinjen i Swedish GT på Anderstorp den 2 och 3 september, bara dagar senare.

- Det var svårt att lämna det lilla barnet bara en dag gammal, men min fru pushade mig att jag skulle åka, sade prinsen då TT.

ANNONS
TT

Fakta: Prins Carl Philips racing

Prinsen gjorde debut i större sammanhang i Carrera Cup 2008. Efter några inledande år i lägre klasser tog prins Carl Philip steget upp i STCC 2013.

Han körde fyra säsongen med en seger i Falkenberg 2015 som främsta merit.

Men med det nya TCR-reglementet från 2017 hade Volvo ingen bil att erbjuda och prinsen har därför de senaste två åren tävlat i supportklassen Swedish GT.

Då Geely nu lanserat en TCR-bil, Lync & Co 03, kan det finnas förutsättningar att prinsen redan till nästa år återvänder till den svenska kungaklassen i racing, numera kallad TCR Scandinavia.

ANNONS