I Hammarbybacken i Stockholm är det tänkt att parallellslalom ska köras i ett eventuellt OS 2026. Arkivbild.
I Hammarbybacken i Stockholm är det tänkt att parallellslalom ska köras i ett eventuellt OS 2026. Arkivbild.

Politisk osäkerhet kan stoppa OS-dröm

Stockholm föreslås gå vidare i processen om att få vinter-OS 2026. Men det tuffaste jobbet kvarstår – att hinna få med sig politikerna till i januari.

ANNONS
|

I morgon tisdag beslutar Internationella olympiska kommittén (IOK) vilka intressenter som blir officiella kandidater till vinterspelen om åtta år.

I förra veckan fick Stockholm som en av tre kandidater en rekommendation av IOK:s styrelse.

Senast den 11 januari måste de lämna in ansökningshandlingarna. I den ingår att få en statlig säkerhetsgaranti, som handlar om säkerheten längs landets gränser och allmänt på gator och torg.

I och med det osäkra politiska läget, att Sverige inte ännu har någon regering efter valet i september, är det inte säkert att den svenska OS-kandidaturen hinner få den statliga säkerhetsgarantin till dess.

ANNONS

- Jag oroar mig över att tidsplanen och det osäkra politiska läget sammanfaller. Men jag hoppas att det ska finnas en regering i god tid för att frågan ska kunna lösas, säger Strandhäll, idrottsminister i expeditionsregeringen.

Inte orolig

Richard Brisius, vd för den svenska OS-kampanjen, är inte orolig.

- Jag tror absolut att det finns tid nog för det här, oavsett hur lång tid det tar för regeringsbildningen, säger han.

TT: Men om ni inte hinner få säkerhetsgarantin innan ni ska lämna in ansökningshandlingarna, vad händer då?

- Då får vi ta en diskussion med politiker och IOK. Vi får ta det när de relevanta departementen vill prata om det, säger Brisius.

ANNONS

Arrangemanget av vinter-OS och Paralympics 2026 är det första som arrangeras fullt ut enligt IOK:s Agenda 2020.

Enligt förändringsprogrammet ska kostnaderna hållas nere genom att värdlandet inte bygger nya arenor och OS-boenden.

IOK ger också värdstaden ett bidrag på 1 miljard dollar, motsvarande cirka 9 miljarder kronor. Den svenska ansökans budget ligger på 13 miljarder kronor.

Bra förutsättningar

Därför är Sveriges två största partier, Socialdemokraterna och Moderaterna, försiktigt positiva till en svensk OS-kandidatur.

- Förutsättningarna har aldrig varit bättre än nu med tanke på att IOK bland annat har utökat tilldelningen av medel. Lägg därtill ett kostnadstak. Och Sverige är också oerhört kompetent när det gäller att arrangera stora idrottsevenemang, säger Saila Quicklund, idrottspolitisk talesperson för Moderaterna.

- Men det är många parter som ska säga sitt, politiska instanser på kommunal och nationell nivå och den samlade idrottsrörelsen med flera. Det måste vägas ihop till en helhet. Och politiken har ett stort ansvar för skattebetalarnas pengar, det ska också beaktas.

ANNONS

Strandhäll säger också att det moderniserade regelverket är en grundförutsättning för att Socialdemokraterna kan tänka sig ett svenskt OS-arrangemang.

- OS i Sverige skulle innebära en möjlighet för Sverige att lyfta fram frågor som hållbarhet, jämlikhet, jämställdhet och demokrati och kunna sätta sin prägel för OS i framtiden, menar hon.

Behövs samsyn

I den svenska OS-ansökan är Stockholm huvudort, med medarrangörer i Åre, Falun och lettiska Sigulda. I Stockholms Stad har det inte funnits något politisk majoritet för att stödja OS.

En politisk samsyn både på lokal och nationell nivå är något som SOK och de politiska företrädarna Annika Strandhäll och Saila Quicklund eftersträvar.

- Det behövs en blocköverskridande samsyn eftersom ett OS-arrangemang pågår över flera politiska perioder, säger Strandhäll.

Brisius säger att det är viktigt att OS-kandidaturen får stöd från så många som möjligt, från kommuner, näringsliv och idrottsrörelsen.

ANNONS

- Och vi känner att vi har det stödet. Det är mycket som har förändrats sedan Stockholms Stads utredning presenterades i januari förra året. Ekonomin är annorlunda och bättre och riskerna betydligt lägre i och med att vi inte ska bygga någonting.

Det slutgiltiga beslutet om OS-värd 2026 tas i september nästa år.

TT

Fakta: Heta kandidater till OS och Paralympics 2026

Stockholm

Sverige drog sig ur ansökan om OS 2022 sedan Stockholms Stad sagt nej. Sveriges olympiska kommitté har lämnat in en intresseanmälan för 2026, med Stockholm som huvudort och med tanken att de alpina grenarna ska gå i Åre, backhoppning och nordisk kombination i Falun samt bob, rodel och skeleton i Sigulda, Lettland.

Milano och Cortina d'Ampezzo

Det har funnits olika planer för en italiensk OS-ansökan där även Turin, som hade OS 2006, var intresserad av att dela värdskapet. För några veckor sedan beslöts att man kandiderar med Milano och Cortina d'Ampezzo, där tanken är att Milano ska arrangera issporterna och skidorter som Bormio, Santa Caterina och Livigno skidsporterna. Italiens regering stödjer ansökan, men kommer inte att stå för någon statlig ekonomisk garanti, har man meddelat.

Calgary

OS-värden 1988 planerar för tävlingar även i Whistler Mountain (sannolikt alpina tävlingar och backhoppning), Canmore (sannolikt längdskidor) och kanske även Edmonton. Detta för att dra ner på kostnaden för arrangemanget. Calgarys befolkning beslutar i en folkomröstning den 13 november om man ska gå vidare med ansökan.

Graz (Österrike), Sapporo (Japan) och Sion (Schweiz) har fallit bort i processen tidigare under 2018. Och IOK:s arbetsgrupp föreslår inte att Erzerum (Turkiet) ska få bli en officiell kandidat.

Fakta: Tävlingsorter vid ett svenskt OS

Här ska OS i Stockholm avgöras 2026, enligt den nuvarande planen:

Stockholm:

Hammarbybacken: Parallellslalom (lag och eventuellt individuellt), eventuellt någon freestylegren (t ex puckelpist).

Stockholms stadion: Eventuellt big air (snowboard) och freestyle (hopp).

Tele2 Arena: Konståkning och short track.

Gubbängens bandyhall: Curling.

Globen: Ishockey.

Scaniarinken eller annan ishockeyhall i kranskommun: Ishockey.

Nybyggd arena (i kranskommun): Skidor och skidskytte.

Nybyggd arena (i kranskommun): Skridsko.

Åre: Alla övriga grenar i alpint, snowboard och freestyle.

Falun: Nordisk kombination och backhoppning.

Utanför Sverige, eventuellt Sigulda i Lettland: Bob, rodel och skeleton.

ANNONS