Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/2

Planerna på ny bowlinghall i Halmstad hotade: ”Skulle vara katastrofalt”

Planerna på en ny bowlinghall i Halmstad på Östra stranden är redan i fara.
Bygglovshandlingarna kom in försent för att hinna beredas till byggnadsnämndens möte den 26 maj – men det finns ett litet hopp kvar.
– Det skulle vara katastrofalt för hela bowlingverksamheten om det inte blir av, säger Camilla Andersson i Hallandia.

Sedan Rejmes bowlingcenter lades ner sommaren 2015 har bowlingen fört en tynande tillvaro där de lokala klubbarna tvingats pendla till kringliggande hallar i Falkenberg, Båstad och Getinge.

Många utövare har bytt sport eller slutat när de alternativ som lyfts fram inte förverkligats.

Men den 21 april kunde HP berätta att det fanns långt gångna planer på att bygga ett nytt hem för bowlingen vid Östra stranden.

Enligt planerna ska 16 banor, som även ska klara SM-tävlingar och internationella tävlingar, byggas på en yta av 2000 kvadratmeter som en del i ett större sportcenter.

– Vi har fått ett hyreskontrakt som är villkorat för om bygget godkänns av kommunen eller inte. Bollen är nu till 100 procent hos kommunen. Allt annat är helt färdigt och vi har byggare som är förbokade för att vi ska klara av att få upp det här till den 1 september som vi har som mål för att bowlingen ska kunna köra i gång sina serier, sa Anders Stenbeck, en av initiativtagarna bakom satsningen, till HP.

– Vi förlorade halva medlemsgruppen i bowling när man lade ner verksamheten i Halmstad och vi hoppas naturligtvis att vi ska kunna rekrytera dem på nytt, sa Leif Andersson från parasport-föreningen HGIF Tre Hjärtan hoppfullt då.

Handlingarna kom in försent

Men nu riskerar även de planerna att gå i stöpet.

Anledningen är att bygglovshandlingarna för det planerade sportcentrat som skulle vara inne förra veckan och som lämnades in i fredags ändå kom in försent för att ärendet skulle hinna behandlas till byggnadsnämndens möte den 26 maj.

– Det stämmer. Handlingarna kom in runt lunch i fredags och stopptiden för nämnden att ha klara alla skrivelser var i går (läs; måndags) klockan 17. Det fanns inte utrymme att kunna göra färdigt det, säger Urban Nilsson, handläggare på kommunen.

Utan ett besked på byggnadsnämndens kommande möte så hinner inte banorna bli klara till att seriespelet startar i september.

Och om inte klubbarna kan spela där då, utan måste registrera andra hemmabanor för kommande säsong, riskerar hela bowlingprojektet att falla.

– För oss är det katastrof. Hade vi vetat det hade vi givetvis lämnat in det tidigare även om schemat var tajt för att få in de handlingar de krävde, säger Anders Stenbeck som ändå hoppas att det ska gå att hitta en lösning.

Vad händer om bowlingen inte tas upp på byggnadsnämndens majmöte?

– Det är 80 procents sannolikhet att den är körd då. Vi kommer inte kunna köra igång serierna, vi kommer inte kunna söka de bidragen vi har gjort för de kommer inte kunna bevilja dem enligt de tidsramar som det är gjort. Det är mycket som påverkar. Det ser inte bra ut.

Thorén lämnar liten öppning: ”Tittar på om det är möjligt”

Anders Thorén, förvaltningschef för bygg- och miljöförvaltningen, bekräftar att deadline har passerat, men säger att man trots det tittar på om man kan få med ärendet till mötet.

– Normalt sett har vi passerat tiden då vi stänger butiken. Men vi håller på att titta på om det är möjligt ändå. I dag går det inte att säga varken det ena eller det andra, säger Anders Thorén.

Frågan om en ny bowlinghall i Halmstad har levt länge. Hur viktig känner ni att frågan är?

– Vi förstår behovet, men det handlar inte om det utan om vad som är möjligt. Jag tror alla förstår att det är ingen tvekan om att det är efterlängtat, men det är inte där vi hanterar frågan.

Oron: ”Blir det inget är bowlingen utdöd på klubbfronten”

Bland stadens bowlare är oron nu stor att man återigen ska gå miste om en ny hall som skulle bli ett lyft för sporten i stan.

– Då är det katastrofalt för hela bowlingverksamheten. Ser man bara till antalet klubbar så har den ene efter den andra försvunnit. Det är bara Hallandia och Halmia kvar och vi för en tynande tillvaro. Det är fler och fler som slutar, säger Camilla Andersson i Hallandia som riskerar att stå utan lag i höst på grund av alla som slutat.

– Blir det inget är bowlingen utdöd när det gäller klubbfronten.

LÄS MER: Här kan bowlingen få nytt hem i Halmstad: ”Bollen hos kommunen”

Fler lokala sportnyheter hittar du här