Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Henrik Sedin redo för ännu en NHL-säsong. Den sista?

"Pittsburgh-hockey" ska lyfta Vancouver

Ny tränare och "Pittsburgh-hockey". Det ska ta Vancouver tillbaka till slutspel.

Vancouver missade slutspel för andra året i rad och tränaren Willie Desjardins fick sparken. Och senast laget nådde Stanley Cup, var det kanske inte i klubbens bästa intresse.

- För då trodde folk att vi var på rätt väg direkt men det var vi ändå inte. Man visste att det skulle komma en dipp, och de sista åren har det skett. Med många yngre spelare tas många felbeslut när man inte är erfaren nog, säger Henrik Sedin.

Truppen är fortfarande ung. Men kraven är högre hos nye tränaren Travis Green, hämtad från Utica Comets i AHL.

- Hur han vill spela tycker jag passar oss bra. Han verkar väldigt hård och ställer höga krav på spelarna. Sånt gillar jag och det är kanske något vi har saknat de sista åren.

"Som Pittsburgh"

TT: Hur vill han att ni ska spela?

- Lite mer som Pittsburgh: Man får pucken och sticker direkt och läser spelet och går på de fria ytorna. Försöker dra isär motståndarna mer på det sättet. Vi har varit lite för tillbakadragna de senaste åren.

Förra säsongen avslutades med åtta raka förluster. Vancouver gjorde bara 182 mål, bottenrekord i klubbens historia. Ett problem var utdelningen i powerplay. Något Sedin tror att nyförvärvet Sam Gagner kan lösa.

- Det är där problemen har suttit de senaste två åren, powerplay har inte funkat. Vi är inte lika breda som andra lag, när vi får skador är vi illa ute.

Minusstatistiken "en tillfällighet"

Förra säsongen hade Henrik en poängmässigt normal utdelning sett till de senaste åren: 50 poäng och assistbäst i laget med 35 framspelningar. Men –27 i plus/minus-statistiken stack ut. Anmärkningsvärt för en spelare som tidigare bara hamnat på minus en gång: –2 debutsäsongen 2000-2001.

- Sker det igen får jag börja fundera på vad som hänt, säger han och försöker sig på en förklaring:

- Vi förlorade så många matcher, det känns som att 15-16 mål var i tom bur för andra laget.

Säsongens mäktigaste upplevelse var när Henrik, som fjärde svensk, nådde 1 000 NHL-poäng.

- Det var större än jag trodde. Jag trodde att det skulle vara en match där det hände och att man sedan går vidare. Men det var väl mycket på grund av att det skedde i Kanada och att jag har spelat i samma lag så länge. Det märktes att de runt omkring tyckte det var ännu större. Det var speciellt.

Henrik och tvillingbrodern Daniel har fyllt 37 år och säsongen kan bli deras sista. Kontrakten går ut nästa år, och får duon inte fortsätta i Vancouver är nog hockeykarriären över.

- Vi får se hur det känns när tiden är kommen.