Wolfgang Pichlers satsning på unga talanger har verkligen gett utdelning i Pyeongchang. Hanna Öbergs OS-guld och Sebastian Samuelsson OS-silver är två stora överraskningar.
Wolfgang Pichlers satsning på unga talanger har verkligen gett utdelning i Pyeongchang. Hanna Öbergs OS-guld och Sebastian Samuelsson OS-silver är två stora överraskningar.

Pichler vill stanna över OS 2022

Guldmedaljören är ny. Mannen bakom den svenska skidskyttesuccén är densamma som alltid. Och nu vill Wolfgang Pichler vara kvar i landslaget över OS i Peking 2022.

ANNONS
|

Han har hoppat in och ut ur det svenska skidskyttelandslaget. Men varje comeback har lett till nya mästerskapsmedaljer. Magdalena Forsberg, Helena Ekholm, Björn Ferry och Anna-Carin Zidek har alla blivit vinnare under Wolfgang Pichlers ledning.

Nu har han lyckats igen. I Sotji-OS 2014 hade Sverige inte ens ett damlag. Nu har Sverige en olympisk mästarinna.

Hemligheten till succén?

- Hård träning. Hård, hård, hård träning. Demontrainer, säger Wolfgang Pichler efter Hanna Öbergs OS-guld.

ANNONS

- Ni måste förstå att det här är mitt nionde OS. Jag har förberett mig inför OS nio gånger och jag känner åtminstone till en av vägarna som leder till Rom. Det betyder inte att det är den enda vägen men det funkar.

Monsterpass

När han för tre år sedan kom tillbaka till det svenska landslaget kastade han ut åkare som inte höll måttet och tog in unga talanger. De senaste tre åren har de fått veta hur det är att träna under "demontränaren".

- Det är klart att det blir mycket ibland och man kan bli sur på gubben ganska mycket under sommaren för det är jävligt mycket grispass alltså. Men när det ger resultat så är ju allt slit värt det, säger Jesper Nelin.

Mona Brorsson känner samma sak.

- Han ställer höga krav på oss. Inte bara fysiskt utan även mentalt. Vi ska klara av press och kunna träna även när man verkligen är nere i källaren och sliter. Det är väl också där som vi bygger den här lagkänslan som vi har, säger Mona Brorsson.

ANNONS

"Helt sjukt"

Hon exemplifierar med det grisigaste av Pichlers grispass förra sommaren. Ett sådant som "man aldrig glömmer i hela sitt liv".

- Alltså det är helt sjukt. Det var vad han kallade "olympic session". Om man gjorde det skulle resten vara lätt. Åh gud, man mådde riktigt dåligt. Katastrofdåligt.

Fyra timmars cykling. Sedan två timmar på rullskidor uppför Österrikes högsta berg Grossglockner. Sedan skjuts ner för att cykla tillbaka lika långt. Och när de väl kom tillbaka: skytte.

- Och om man misslyckades med skyttet så var straffet att man skulle springa upp för närmsta berg. Och det här berget tar ungefär en timme att bestiga. Det var det ultimata mentala testet. Klarar man att skjuta här, då kommer man aldrig att missa, säger Mona Brorsson.

Om Wolfgang Pichler får bestämma – det får han oftast – kommer det hårda slitet att fortsätta.

ANNONS

Sportchefsroll

- Min plan är att jag fortsätter som tränare över 2019. Och efter det tänker jag att jag ska bli en typ av sportchef. Men jag tänker stanna till 2022, säger Wolfgang Pichler som har kontrakt över hemma-VM 2019.

Hans tanke är att vara den som fortsatt lägger upp träningsplaner för åkarna och han lär också dyka upp vid skjutvallarna under mästerskapen. Men däremellan vill han resa mindre än tidigare.

Och varför skulle han inte få vara kvar? Det är under hans styre som framgångarna har kommit.

- Det var bara 1998 som jag kom hem från ett mästerskap utan medaljer. Jag har över 40 VM-medaljer och elva OS-medaljer.

Mona Brorsson vet hur viktig Pichler är för det svenska lagets utveckling. Han lever upp till sitt rykte som demontränare, säger hon.

- Det gör han många gånger. Men kanske har han blivit lite av en mjukis på senare dagar också, men det ska man inte säga så att han hör. Alltså, han vill ju inte knäcka någon, men han vet att det går att pressa en mycket mer än vad man tror. Det är det han plockar fram ur en. Det allra, lilla sista.

ANNONS
Pyeongchang, TT:s utsända

Fakta: Wolfgang Pichler

Fakta: Wolfgang Pichler

Född: 23 januari 1955.

Bor: Ruhpolding, Tyskland.

Jobbar som: Förbundskapten i det svenska skidskyttelandslaget. Under honom har han tidigare förbundskaptenen Johan Hagström liksom Mattias Nilsson.

Historik: Blev förbundskapten för Sverige 1995. Jobbade med landslaget i olika roller fram till 2011, då han började som damkapten i Ryssland. Sedan 2015 är han åter svensk förbundskapten

ANNONS