Vancouvers Elias Pettersson och Nikolaj Goldobin firar Goldobins mål, som den svenske NHL-debutanten spelade fram till.

Petterssons succédebut: Ville ha kul

SHL:s skyttekung Elias Pettersson presenterade sig direkt i NHL-debuten. Han gjorde första målet när Vancouver vann hemma mot Calgary med 5–2.

|

Drygt 13 minuter in i första perioden kom han fri i en två mot en-situation och satte pucken bakom Mike Smith, framspelad av landsmannen Loui Eriksson.

- Jag kommer aldrig att glömma den här kvällen och det där målet. Att få göra det i debuten var fantastiskt, sade Pettersson i en tv-intervju med kanadensiska Sportsnet i den första pausen, enligt Expressen.

- Mitt skott är en av mina bästa tillgångar, men det är inte så vasst som jag skulle vilja att det var. Så jag får träna lite ytterligare på det framöver.

I andra perioden noterades Pettersson också för en assist när han tog vara på en retur på Erikssons skott och spelade pucken vidare till Nikolaj Goldobin i stället för att skjuta själv.

- Det spelar ingen roll vem som gör målen, om det är någon yngre eller äldre, så länge vi gör mål och vinner matcher, säger Pettersson till NHL:s webbplats.

"Det gick väldigt bra"

19-åringen blev därmed blott den fjärde Vancouverspelaren genom tiderna att göra minst två poäng i sin debutmatch.

- Jag ville ha så kul som möjligt och njuta av det. Man gör bara en debut. Och det gick väldigt bra, säger Pettersson till NHL.

Pettersson motsvarade också förväntningarna som finns på honom i den kanadensiska hockeystaden att han ska axla bröderna Sedins mantel. Tvillingarna Daniel och Henrik Sedin avslutade sina hockeykarriärer i våras.

Redan under försäsongen visade Pettersson – som förra säsongen vann SHL:s poängliga, tog SM-guld med Växjö och VM-guld med Tre Kronor – att han blir att räkna med i NHL redan under rookie-säsongen.

Vancouvers målvakt Jacob Markström svarade för 33 räddningar.

Bäckström nådde milstolpe

De regerande Stanley Cup-mästarna Washington övertygade på hemmaplan i sin premiär mot Boston och vann med hela 7–0.

Inför nedsläpp hyllades Washington av hemmapubliken. Laget stoltserade med Stanley Cup-pokalen på isen medan en röd banderoll med orden "Stanley Cup Champions 2018" hissades.

Svenske stjärnan Nicklas Bäckström stod totalt för tre assist och har nu gjort 802 poäng i NHL-karriären.

Toronto, utan William Nylander som inte har klart med nytt kontrakt, besegrade Montreal hemma med 3–2. Auston Matthews satte det avgörande målet 1.01 in i förlängningen, efter en passning från Patrick Marleau. Det var Matthews andra mål i matchen. Även sommarens stora nyförvärv, John Tavares, gjorde mål för Toronto.