Vancouvers Josh Leivo ser på när Elias Petterssons skott går i mål.

Pettersson satte Foppa-straff i förlustmatch

Efter full tid i matchen mellan Elias Petterssons Vancouver Canucks och New Jersey Devils stod det 2–2 – då klev svensken fram och satte en klassisk "Foppa-straff". Trots det blev det förlust för hemmalaget.

|

- Det är en variant jag har och jag ville testa den i natt, säger Pettersson till klubbens hemsida om sin repris på Peter Forsbergs numera legendariska straff under OS-finalen i Lillehammer 1994.

20-åriga rookiesensationen Elias Pettersson satte dessutom första målet när Vancouver tog emot New Jersey i NHL-ishockeyn.

Bröt måltorkan

Målet, som kom i andra perioden, var hans 27:e för säsongen och en tangering av Trevor Lindens bästa poängnotering för rookies. Pettersson leder därmed rookieligan i NHL och är fortsatt favorittippad till priset som NHL:s bästa nykomling för säsongen.

Inför nattens duell hade Pettersson dock inte gjort mål på elva matcher, och under matchuppvärmningen klargjorde han för media på plats att han skulle satsa på att skjuta mer.

Vancouver utökade senare ledningen till 2–0 i inledningen av tredje perioden, men New Jersey kunde komma igen och både reducera och sedan kvittera, vilket tog matchen till en mållös förlängning.

Markström kämpade

Petterssons straff i den inledande omgången räckte dock inte till seger för hemmalaget Vancouver. Gävlefödda Jacob Markström kämpade ståndaktigt i Vancouverkassen, men efter en lång rad av målvaktsräddningar kunde New Jerseys Damon Severson till slut avgöra matchen i den sjunde straffen.

Pettersson och Jacob Markström, som räddade 31 skott, utsågs båda till två av matchens tre bästa spelare.