Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Stefan Pettersson, som utsågs till "folkets lirare" på fotbollsgalan 1997, blir chef för herrlandslaget. Arkivbild.

Pettersson: "Kul och spännande"

Erfarenheten av landslagsspel gav Stefan Petterson jobbet som herrlandslagschef efter Lars Richt.

Richt har varit landslagschef sedan 1999 och lämnar jobbet efter VM i Ryssland nästa år. Men redan nu är det alltså klart att den förre spelaren, numera spelaragenten, Stefan Pettersson tar vid. Han tog själv kontakt med förbundet och sade att han var intresserad.

- Det som lockade var egentligen allt som har med landslaget att göra, att få vara en del av ett lag igen. Det var några år sedan och jag trivs i den miljön, säger Pettersson till TT.

- Jag tycker att fotbollförbundet och ledningen kring A-landslaget har något kul, spännande och bra på gång och jag hoppas att de lyckas ta sig till Ryssland.

Den förre Ajaxstjärnan kommer att inleda förbundsjobbet med januariturnén och jobba parallellt med Richt under våren.

- Det är fantastiskt att kunna få gå med Lasse en period och ta del av hans erfarenhet.

Viktig erfarenhet

Pettersson tror att det var hans erfarenhet av fotbollen, framför allt från landslagsspel, som gjorde honom intressant för jobbet.

- Det är en erfarenhet som är svår att läsa sig till, säger han.

- Jag vet ju vad som händer runtomkring vad man bör tänka på och inte tänka på.

Generalsekreteraren Håkan Sjöstrand bekräftar att man sökte en person med "gedigen erfarenhet av fotboll på högsta nivå".

- Han har också väldigt gott renommé ute i fotbollsvärlden. Allt detta tillsammans med hans personliga egenskaper – hans seriositet och sätt att vara, säger Sjöstrand var egenskaper som gav Pettersson jobbet.

Spelarna inte tillfrågade

TT: Är spelarna tillfrågade?

- Nej. Deras chef heter Janne Andersson. Spelarna kommer och går. Det här är en rekrytering som ska vara för lång tid, menar Sjöstrand.

Förbundskaptenen Janne Andersson är nöjd med rekryteringen.

"Vi känner varandra ganska bra sedan tidigare och jag har bara bra intryck av honom. Det är en genuin och hårt arbetande fotbollsmänniska som kommer att bli kul att ha med i teamet", säger Andersson.