Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Frankrikes president Emmanuel Macron vill gärna se OS i Paris 2024. Arkivbild.

Paris väntas fira 100 år med nytt OS

Tre gånger har det slutat i besvikelse – men Paris verkar inte behöva vänta mer än 100 år. OS 2024 är vikt för den franska huvudstaden.

Paris förlorade kampen om sommar-OS 1992 (Barcelona), 2008 (Peking) och 2012 (London).

Efter att Los Angeles, den enda kvarvarande rivalen om spelen 2024, har lämnat in en ansökan om arrangemanget 2028 ser det ut som att den franska huvudstaden får fira 100-årsjubileet av OS 1924 med världens bästa idrottare på plats.

"Jag är mycket optimistisk: vi ska göra allt för att omröstningen i Lima, den 13 september (då beslutet om OS- och Paralympicsvärdarna 2024 och 2028 formellt fattas), ska bli ett historiskt ögonblick", skriver Paris borgmästare Anne Hidalgo på Twitter.

När Internationella olympiska kommittén IOK:s ordförande Thomas Bach tillträdde ville han se stora förändringar av de olympiska arrangemangen. Utvecklingen med de skenande kostnaderna som riskerade att skrämma potentiella värdstäder på flykten skulle vändas. Spelen skulle bli hållbara och placera idrottarna i centrum.

Paris svarade med ett "lågkostnadsalternativ" som baseras på existerande infrastruktur och ska ge ett meningsfullt arv. I "offerten" ingår friidrott på Stade de France, tennis på Roland Garros, simning i öppet vatten i Seine samt beachvolleyboll och boxning vid Eiffeltornets fot.

Politikerna har slutit upp bakom kampanjen och främst går presidenten Emmanuel Macron. Han anser att 2024 är rätt tidpunkt att stå värd för världens största idrottsevenemang.

- Det är en moralisk fråga. Det är bra för en nation att mobilisera och stödja ett sådant projekt, har Macron sagt.