Andreas Palicka vaktar Sveriges mål mot Danmark.
Andreas Palicka vaktar Sveriges mål mot Danmark.

Palicka tystar gärna de danska VM-fansen

Andreas Palicka blir en nyckelspelare i måstematchen mot Danmark. Och han har inga problem med att ha 15 000 danska hemmafans emot sig.

ANNONS
|

Efter förlusten mot Norge har Sverige skaffat sig ett rätt knivigt läge i handbolls-VM. Det krävs allra minst poäng, och sannolikt seger med tre mål eller mer, mot Danmark i Herning för att gå vidare till semifinal.

- Det är väl ett helt okej läge fortfarande. Även om vi mest är irriterade över vår prestation mot Norge, jag tycker att vi spelade rätt dåligt, säger Andreas Palicka.

ANNONS

- Jag tycker inte att vi har fått ut max. Jag ser vad vi gör på träningar och vad som döljer sig i varje individ. Träffar vi max så kan vi slå alla lag. Att ta oss vidare till semifinal med de här förutsättningarna? Absolut, det är mer än möjligt.

"Tystat arenor förr"

När Blågult tränade i matcharenan "Boxen" på tisdagseftermiddagen hade spelarna försökt slicka såren efter förlusten och blicka fram mot Danmarksmatchen. Det är Palickas tur att vakta målet och han gillar läget att kunna tysta tusentals rödklädda och skrålande danskar.

- Det finns ingen nackdel för mig att ha 15000 emot sig, även om det är väldigt kul att ha 15000 med sig också. Men vi har tystat fullsatta arenor förr, så varför inte försöka göra det igen, säger 32-åringen.

I EM förra året vann Sverige mot värdnationen Kroatien i Split i gruppspelet. I semifinalen kom en ny blågul skräll när just Danmark besegrades efter ett förlängningsdrama i Zagreb.

ANNONS

"Hansen är fantastisk"

Andreas Palicka stod i mål i båda matcherna då och blir gärna ett nytt spöke för danskarna och för storskytten Mikkel Hansen den här gången.

- Ett år sedan är ett år sedan. Men som målvakt är det väl alltid ett mål att komma in lite i skallen på motståndarna i varje match, säger han.

- Hansen är fantastisk och gjorde 14 mål mot Norge. Det är givetvis målet att han inte ska göra det mot oss, men gör han 14 mål och vi vinner matchen kan jag inte bry mig mindre.

Pressen i en sådan här avgörande match känner Palicka, som var lysande i det första gruppspelet i Köpenhamn, i första hand från sig själv. Men med tanke på den pratglade lundapågens utläggning om känslorna efter matcherna är det bara att – för hans egen skull – hoppas att det går bra.

ANNONS

- Om den glädje man känner hade motsvarat 10 procent av den bitterhet man har inom sig när man inte har gjort sitt jobb... då hade man nog varit en mycket lyckligare människa.

Runt klockan 22 på onsdagskvällen står det klart om Palickas kväll blir glad eller bitter – och om Sveriges VM-resa tar slut i Herning eller fortsätter till semifinalerna i Hamburg.

Herning, TT:s utsände

Fakta: Röster inför matchen

Mikkel Hansen, dansk storstjärna:

- Palicka är en riktigt bra målvakt och har spelat riktigt bra i turneringen, han var helt fantastisk i Royal Arena (i Köpenhamn).

- Vi har spelat mot varandra många gånger, vi har ju mötts sedan U-landslag så det blir som en match i matchen: "Jag vet att du gör det, men du vet att jag kanske tänker så och blablabla. Så det är mycket psykologi".

Kristján Andrésson, svensk förbundskapten:

- Vi behöver få en sådan målvaktsinsats som vi hade av "Palle" förra året. Får vi det så finns alla möjligheter att vinna matchen.

- Vi är fullt medvetna om att den insatsen vi gjorde mot Norge inte räcker för att vinna mot Danmark.

Fakta: Förutsättningar inför sista omgången

(TT)

Det är dramatiskt inför sista omgången av mellanrundan i Herning där två semifinalplatser står på spel. Om Sverige slår Danmark och Norge slår Ungern hamnar de tre nordiska länderna på samma poäng. Då avgör målskillnad i inbördes möten.

Mötena hittills: Danmark–Norge 30–26, Sverige–Norge 27–30.

Inbördes målskillnad just nu: Danmark +4, Norge –1, Sverige –3.

Tabellen: Danmark 8 poäng, Norge 6, Sverige 6, Ungern 3, Egypten 1, Tunisien 0.

Återstående matcher: Egypten–Tunisien, Norge–Ungern, Danmark–Sverige.

• Danmark går vidare...

... om laget tar poäng mot Sverige.

... om laget förlorar mot Sverige med max fyra mål.

... om laget förlorar mot Sverige med fem mål (med siffrorna 27–32 eller mer).

... om Norge inte slår Ungern.

• Sverige går vidare...

... om laget vinner med tre mål eller mer mot Danmark.

... om laget vinner med två mål mot Danmark (med siffrorna 30–28 eller mer).

... om laget vinner samtidigt som Norge tappar poäng mot Ungern.

... om laget spelar oavgjort samtidigt som Norge förlorar.

• Norge går vidare...

... om Danmark vinner mot Sverige.

... om laget vinner mot Ungern, samtidigt som Danmark spelar oavgjort mot Sverige.

... om laget vinner mot Ungern, samtidigt som Sverige vinner med ett mål eller två mål (med siffrorna 28–26 eller mindre).

... om laget vinner mot Ungern, samtidigt som Sverige vinner med fem mål (med siffrorna 30–25 eller mindre) eller minst sex mål.

• Det finns ett antal mindre sannolika scenarion där matematiken blir ännu mer komplicerad. Skulle Norge till exempel vinna mot Ungern med 29–25 och Sverige besegrar Danmark med 29–27 kommer det att krävas lottning för att avgöra om Norge eller Sverige gör Danmark sällskap i semifinal.

ANNONS