Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Sofia Arvidsson hoppas på att padeln får en plats i Riksidrottsförbundet i maj och ger samtidigt sina bästa tips för att bli en bra padelspelare. Arkivbild. Bild: Roger Larsson
Sofia Arvidsson hoppas på att padeln får en plats i Riksidrottsförbundet i maj och ger samtidigt sina bästa tips för att bli en bra padelspelare. Arkivbild. Bild: Roger Larsson

Padelns jakt på erkännande – vill in i Riksidrottsförbundet

Att padel som sport växer så att det knakar har nog inte undgått någon.
Nu vill Padelförbundet in i Riksidrottsförbundet, för att kunna söka stöd för barn- och ungdomsverksamheten.
– Det är de som är sportens framtid så det är jätteviktigt, säger Sofia Arvidsson, före detta tennisess, numera svensk padelstjärna.

Svenska Padelförbundet har ansökt om att få tas upp i RF, Riksidrottsförbundet, i år. I maj hålls ett möte där förbundets framtid bestäms.

Redan 2017 avslogs Padelförbundets ansökan, då man ansåg att släktskapet med tennisen och squashen var för stor.

Nu har man skapat en egen, unik sport och hoppas alltså på ett jakande svar denna gång.

– Det är jätteviktigt för oss. Vi har fått igång en förbundsverksamhet genom medlemsintäkter och lite sponsorer. Men som grund för att till exempel kunna söka aktivitetsstöd för föreningar måste vi ingå i RF. Det är nästa steg för oss, säger Kent Persson, styrelseledamot i Svenska Padelförbundet.

25 000 medlemmar väntas bli 100 000

Det ekonomiska stöd som förbundet skulle kunna få från RF är viktigt. Numera ingår hundra föreningar i Padelförbundet som har ett medlemsantal på 25 000 personer. Hittills har det uppförts cirka hundra padelhallar i Sverige och Kent Persson tror på det dubbla inom en till två år.

– Med den utvecklingen vi har på sporten tror vi att vi dessutom kommer att ha 100 000 medlemmar om några år, säger han.

Sofia Arvidsson har numera lagt tennisracket på hyllan men har hittat tränings- och tävlingsglädjen i padeln i stället.

– Flera bitar skulle falla på plats om padeln ingick i RF. Då skulle de lokala föreningarna kunna söka stöd för bland annat ungdomsverksamheten. Det är de som är sportens framtid så det hade varit jätteviktigt, säger hon.

Hon tycker att det är bra att det byggs flera padelhallar runt om i Sverige, att sporten växer och att det finns banor på många ställen i södra Halland där hon själv är verksam.

– Det är smidigt att det byggs fler och fler banor då behöver man inte ta sig så långt för att kunna spela, säger Arvidsson.

Själv har hon provat på att spela på flera av södra Hallands banor men gillar mest att spela inomhus.

– Jag tycker att det är skönt att spela inomhus då har man ingen vind eller sol som påverkar spelet. Sedan är banorna inomhus lite snabbare än de utomhus och det passar mig bättre, säger hon.

Minskat gapet till Spanien

Hon höjer ett varningens finger till dem som planerar att spela framöver men som ännu inte har bokat bana.

– I och med coronapandemin har padeln fått en ny boom. Vill man boka en bana kvällstid måste man vara ute några veckor i förväg, annars får man ingen tid. När pandemin är över är utmaningen att fortsätta hålla trycket på banbokningarna men då kanske vi får se många och långa lunchraster på jobbet i stället, säger hon och skrattar.

Att svensk padel är på ordentlig frammarsch är ingen nyhet, men dessutom minskar även gapet till några av länderna där padeln är som störst.

– Den traditionella padeln i Spanien går ut på att spela en lugn och fin padel. I Sverige anfaller vi och är lite mer aggressiva i vårt spel. Det har gjort att gapet till Spanien har minskat även om vi har en lång bit kvar innan vi är uppe i deras nivå, säger Arvidsson.

Sofia Arvidssons bästa tips för att bli en bra padelspelare

✓ En bra början är att titta på bollen och röra på fötterna.

✓ Det är roligt att slå hårt, men kom ihåg att variera tempot.

✓ Det gäller att vara samspelt med sin partner så kommunicera mycket.

✓ Man vill ha nätet i padel, därför är det bra med en vass lobb.

✓ Var ute i god tid, helst några veckor i förväg för att boka en bana under kvällstid.

✓ Det finns Facebookgrupper där man kan söka en spelpartner om man har en bokad bana men inte har någon att spela med. Tänk på att söka någon på liknande nivå som en själv, det brukar alltid finnas spelsugna som ställer upp.

✓ Inom padeln finns det backhandspelare och forehandspelare som man lite skämtsamt kallar chefen och anställd. De har lite olika uppgifter ute på banan där forehandspelaren är ungefär som en mittfältare i fotboll, hen ska spela säkert och jobba för backhandspelaren. Backhandspelaren är den aggressiva som gärna chansar och som slår in bollen och får all cred.

Läs mer: Guide: Allt du behöver veta om padelbanorna i södra Halland

Fler lokala sportnyheter hittar du här