Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/3

Padelhallen stoppades – efter att ha fått bygglov

Det skulle bli Halmstads nya padelcenter.
Men i dag står lokalen vid Flygstaden tom – utan padelbanor. De stoppades av kommunen efter att bygglovet hade beviljats.
– Antagligen har de inte läst texten från början, säger byggaren Henrik Andersson.

Halmstad Padelcenter Flygstaden skulle ha öppnat med tre padelbanor under sensommaren eller hösten 2019. I dag är huset byggt och det finns en bilfirma i ena änden, men delen där padelbanorna skulle ha legat gapar tom.

Detaljplanen där fastigheten ligger är märkt ”småindustri och kontor”. Det var GGA Förvaltnings AB och ägaren Henrik Andersson medvetna om när de ansökte om bygglov i april 2018, men skrev också under punkten ”övrigt” att ”byggnaden kan komma att brukas för ej publik idrottsutövning, <10 personer”.

– Vi visste då inte vad det skulle vara där borta. Vi hade fått frågan om padel, men hade inga kontrakt så därför skrev vi så. Vi tyckte att alla padelhallar över allt ligger på industriområden och det gör gym också, säger Henrik Andersson.

I augusti 2018 beviljades bygglovet av byggnadskontoret på Halmstads kommun. Henrik Andersson sneglar på dokumentet och säger:

– Här har de inte tagit upp någonting om den texten. De har inte ställt några frågor om vad idrottsutövning är eller ställt några krav eller någonting. Så då satt vi ju med ett bygglov och det tyckte vi var jättebra även fast det var industri. Då hade de ju gått med på det, då gick det bra.

Henrik Andersson betonar att några publik- eller åskådarutrymmen inte skulle finnas i hallen:

– Det finns det inte plats för.

GGA Förvaltnings AB gick vidare och skrev kontrakt med Halmstad Padel Center. Men när reviderade ritningar med padelbanorna inritade skickades in till kommunen i februari 2019 blev det plötsligt tvärstopp. Padelbanorna ansågs inte vara förenliga med detaljplanens syfte. Henrik Andersson har sin teori om vad som har hänt:

– Antagligen har de inte läst texten från början och nu försöker de komma med en massa efterhandskonstruktioner, säger han.

En intensiv skriftväxling vidtog. GGA Förvaltnings AB kopplade in en advokat och försökte driva frågan till politisk nivå, men kommunen stod på sig med hänvisning till detaljplanen. Nu har GGA Förvaltnings AB gett upp kampen.

Vad handlar det om i pengar som ni har förlorat?

– Det är massor, jag vill inte ens... Det är hyror, där skulle ha varit verksamhet från i augusti, då skulle han (Halmstad Padel Center) ha tagit över hallen, och nu i förra månaden löste vi kontraktet med honom. Nu står hallen tom där borta och vi har inte kunnat börja jobba med den så vi vet inte vad där ska bli, säger Henrik Andersson.

Katarina Finyak, bygglovschef på Halmstads kommun, slår ifrån sig kritiken.

– Bygglovet var för en industrilokal och en padelhall är inte en industri. Vi har aldrig sagt att det var okej med en padelhall i de lokalerna, säger hon.

Men uppgiften i bygglovsansökan om att ”byggnaden kan komma att brukas för ej publik idrottsutövning” passerade utan anmärkning när ni beviljade bygglovet?

– Det handlar om icke publik (idrottsutövning), om man har ett företagsgym i källaren där de anställda bedriver någon form av träning. Är det publikt tar man in folk utifrån som betalar. Det är väldigt tydligt, svarar Katarina Finyak.

Deras teori är att ni först missade tillägget om ej publik idrottsutövning och sedan försökte ta skadan igen i efterhand?

– Nej, det stämmer inte.

Mac Grossman, som driver Halmstad Padel Center, har avböjt att uttala sig om hallen vid Flygstaden.

LÄS MER: Hett men vänskapligt Halmstadderby mellan träningskompisarna

Fler lokala sportnyheter hittar du här