Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

1/2

Padel i toppklass i Vilshärad i helgen

En total prispott på 100 000 kronor, varav 60 000 till vinnarparet – den segerchecken drar ett namnkunnigt startfält till premiärupplagan av Vilshärad Padel Masters, som startar på fredagen.

– Det här är den största padeltävlingen hittills i Sverige. Man har inte varit i närheten av så många deltagare och inte i närheten av så hög prispott, säger Per Boström.

Han äger Vilshärads Golfbana med tre nyinvigda padelbanor intill drivingrangen och arrangerar Vilshärad Padel Masters tillsammans med Halmstad Padel Club.

– Jag tror att det här kommer att bli en succé som nästa år kommer att vara ett av de största evenemangen i Halmstad, säger padelklubbens ordförande Robert von Schéele.

Padel har, trots namnet, inget med kajaker eller kanoter att göra, utan kan beskrivas som en blandning mellan tennis och squash. 

Popsporten utövas på en 10x20 meter stor bana omgärdad av tre till fyra meter höga staket, som också ingår i spelet. Poängräkningen är den samma som i tennis. Bäst av tre set gäller. Och det spelas alltid dubbel.

Vilshärad Padel Masters lockar 64 deltagande par fördelade på två klasser: öppen och mixed. Spelarna kommer från sex länder: Sverige, Italien, Rumänien, Belgien, Tyskland och Argentina.

– De är Europaelit, om vi bortser från Spanien och Argentina, som är som Sverige och Finland i innebandy. Spanien kan ställa upp med 4 000 spelare och ändå kunna slå det bästa svenska paret, påpekar Robert von Schéele.

Han fortsätter: 

– Det är VM i Portugal senare i år och det är lite därför de här, för det här är enda tillfället för dem att möta varandra innan VM. Och VM spelas utomhus också, i oktober när det blåser rätt mycket, så det här blir en bra värdemätare framför allt för den svenska förbundskaptenen att se vilka som klarar av att spela ute i lite tuffa förhållanden.

De sex högst rankade svenska paren är på plats med förstarankade Anton Andersson, Stockholm, och Ola Brodén, Bulltofta, i spetsen.

Hemmahopp i den öppna klassen är stjärnskottet John Larsson i par med Mathias Lundmark, Båstad.

– För två månader sedan hade John ingen rankning. Nu har han klättrat upp till 19:e, vunnit lite små turneringar och gått rätt långt i några tillsammans med Båstadskillen, säger Robert von Schéele.

I mixedklassen spelar John Larsson ihop med förra Sverigeettan i tennis, Sofia Arvidsson, som tillhör eliten även med den mindre padelracketen.

– De har stor vinstchans även fast mixedklassen är stentuff den också. Sverigetvåorna på både herr- och damsidan spelar till exempel ihop, men jag tror ändå att de har chans att slå dem, hävdar von Schéele.

Sofia Arvidsson får sällskap av ett par andra tidigare tenniskolleger i Henrik Holm och Jan Apell, som ställer upp i den öppna klassen. Det gör även förre ishockeystjärnan Kristian Huselius i par med Sverigeettan i squash, Rasmus Hult.

Vilshärad Padel Masters pågår fredag–söndag. En del kvalmatcher spelas även på padelbanorna på Ringenäs GK och Halmstad GK