Otroliga farter när whippets flög fram mot SM-medaljerna

Full fart framåt med en topphastighet upp mot 60 km/h. På whippetrace-SM i Haverdal var hundarna ivriga på att nå först fram till den vita trasan. En inte alltid så uppmärksammad sport men där entusiasmen verkligen är stor både bland hundägare och deras whippets.
– Det är rätt så opretentiöst och familjärt, säger Claes Trulsson, ordförande i Halmstad whippetrace.

ANNONS
|

Det gnys och spritter i benen hos hundrasen whippet på SM vid hundracebanan i Haverdal.

Ivriga för att löpa den 137 meter långa sträckan för att få vara först att nå fram till den vita trasan som de alla vill åt.

En liten mindre och inte så uppmärksammad sport där entusiasmen bland de som deltar verkligen är stor.

– Vi är rätt så nya i sporten och köpte vår första whippet 2015 och 2016 kom vi hit första gången. Då blev det här ett gemensamt intresse för mig och min hustru, säger Claes Trulsson, ordförande i Halmstad whippetrace som arrangerar SM..

ANNONS

– Det är rätt så opretentiöst och familjärt och man får träffa många nya människor. Visst det är konkurrens men de värsta uppblåsta egona håller inte till här inom den här sporten. Det blir en väldigt avslappnad stämning och folk här är stolta oavsett om de har en snabb eller långsam hund.

En slump att Claes började intressera sig för whippetrace

Men att Claes skulle fastna för just whippetrace var från början en ren slump.

– Vi köpte whippet utan att ha en tanke på att ha det som tävlingshund utan vi tyckte att de såg fina ut. När vi var och köpte den i Skåne så sa hon som vi köpte den av att vi borde testa whippetrace.

– Vi bor i Gullbrandstorp och frågade då av nyfikenhet var närmsta bana låg och då sa hon Haverdal. Så det var en riktig slump att det låg så nära. När vi sen tog oss hit och testade så tyckte vi det direkt var roligt.

Hur stort är intresse för whippetrace i Sverige skulle du säga?

– Vi var 55 anmälda hundar här till SM sen fick vi ett par strykningar så på plats tror jag vi var 51 från mer eller mindre hela Sverige och det finns sammanlagt 150 licenserade tävlingshundar.

ANNONS

– Hundsport är populärt och har blivit ännu mer populärt de senaste åren. Att växa till att bli en jättesport tror jag inte kommer hända men att hålla den nivån vi har nu och kanske bli lite större ser jag inga problem med.

På plats på hundracebanan i Haverdal är det full aktivitet runt hela området där många har rest från olika delar av Sverige och parkerat sina husvagnar på området. Överallt ser man hundägare som går runt med sin whippets i väntan på att deras hundar ska få springa just sitt heat.

Kommer upp i en väldigt hög topphastighet

När väl det första heatet, där fyra hundar deltar per gång, sätter i gång får man verkligen en uppfattning hur fort hundrasen springer. När de väl kommer ut ur startfållan flyger de fram där sedan en sandgrop i slutet av banan fungerar som en bromszon för att få ner den höga hastigheten som de kommer springandes i.

– Vi vet inte exakt hur snabbt de springer i toppfart i och med att det är stående start men det allmänt vedertagna är att de har en topphastighet på 60 km/h. Man brukar säga att efter två, tre steg är de redan uppe i sin topphastighet, förklarar Claes.

ANNONS

Hur tränar man en hund att bli så snabb?

– Man kan inte ta en hund och träna den till vad som helst. Det finns naturliga förutsättningar för en hund men man kan försöka att maximera de naturliga förutsättningarna så man får ut det mesta av hunden. Det är som en människa, alla kan inte bli Ben Johnson.

För Claes själv blev det succé på SM då hans ena whippet Helix vann SM-guldet i hanklassen där han sprang på en imponerande tid under nio sekunder.

Och även för klubben Halmstad whippetrace som arrangör blev det en bra helg.

– Vi lyckades till 100 procent med det vi hade tänkt med arrangemanget. Vi hade lite tur med oss med vädret så ur ett tävlingsperspektiv var det skönt att alla fick samma förutsättningar, avslutar Claes Trulsson.

ANNONS