Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Linköpings Mathis Olimb, till vänster i högerhörnet, och Tony Mårtensson, till höger, kunde glädjas över 5–1-segern borta mot Brynäs. Arkivbild.

OS-uttagne Olimb: "Ibland studsar det med"

Mathis Olimb stod för två assist i 3–0-segern mot Örebro i tisdags, togs ut i norska OS-truppen i onsdags och var segerskytt när Linköping vann borta mot Brynäs med 5–1 på torsdagen.

Att både han och lillebror Ken Andre Olimb, 29, skulle tas ut i OS-truppen var i och för sig ingen jätteskräll då bröderna varit stöttespelare under många år nu i det norska ishockeylandslaget:

- Men det känns ändå riktigt stort att få representera sitt land och OS är lite extra, speciellt för en norsk hockeyspelare eftersom vi måste kvala in. Det är ingen självklarhet att man får spela OS. Så det är riktigt kul, säger 31-åringen.

Stod i "vägen"

Storebror Olimb styrde in 2–0 i början av första perioden på ett skott från Daniel Olsson Trkulja mot ett för kvällen blekt och otajmat Brynäs.

- Jag vet inte hur det där gick till för jag gjorde ingenting utan råkade bara stå i vägen och pucken träffar min klubba liksom. Så härlig kan hockey vara ibland, säger Mathis Olimb med ett skratt.

Lillebror Ken Andre Olimb åkte inte med till Gävle då han fick en rejäl smäll mot huvudet i tisdags. Han tränade dock lätt under torsdagen hemma i Linköping

- Ken Andre hade ont i huvudet dagen efter smällen så jag hoppas han inte har fått något bakslag efter träningen nu men jag tror att det ska gå bra. Huvudskador måste man vara försiktig med bara, säger Mathis Olimb.

Han räknar med att båda bröderna finns med när det norska landslaget samlas för avfärd mot Sydkorea runt den 6–7 februari.

Väl där blir det endast en träningsmatch för att acklimatisera laget innan turneringen drar igång.

Något förläger som Tre Kronor har i Stockholm kommande vecka finns inte på det norska schemat:

- Så mycket pengar har inte det norska förbundet. De kan ju inte ösa ut pengar.

Under OS ska bröderna ha likadana roller som i Linköping, där deras jobb är att skapa offensiva chanser:

"Samspelt gäng"

- Sedan håller jag tummarna för att Norge skräller lite. Vi har som mål att gå till kvartsfinal. Det är ett väldigt högt satt mål för oss men vi har en bra chans. Vi är svåra att spela mot tror jag, för vi har spelat ihop i rätt många år och är ett samspelt gäng med bra kemi. Det är vår fördel, så allt är möjligt.

Årets OS blir Mathis Olimbs tredje raka i karriären och det andra i rad för Ken Andre.

- Vi har haft tur att vi båda har lyckats så bra inom hockeyn att vi får göra det här tillsammans och att vi får glädjas åt varandras framgångar varje dag. Att vi dessutom får köra ett OS till ihop, det är speciellt. Jag hoppas han gör tio mål eller så nu, för då har jag spelat i en bra line, säger storebror med glimten i ögat.

TT: Dina favoriter till guldet?

-   Sverige. De är favoriter, tillsammans med Ryssland och har press på sig. Sverige har ett så bra lag och har det kanske – efter Ryssland –mest namnkunniga laget. De har rutin och det lilla extra.