Stina Blackstenius nätade när Sverige överraskande slog ut USA i kvartsfinalen i OS 2016.
Stina Blackstenius nätade när Sverige överraskande slog ut USA i kvartsfinalen i OS 2016.

OS-skrällen ska lyfta Sverige igen

Sverige har slagit USA med häpnad förr. De svenska spelarna har sensationen i Brasilia i bakhuvudet när de går in till gruppfinalen i fotbolls-VM.

ANNONS
|

- Jag tycker att vi mötte ett gäng fegisar.

USA:s målvakt Hope Solo hånade det svenska spelet efter OS-kvartsfinalen 2016. De svenska spelarna kunde inte ha brytt sig mindre. Efter ett svagt gruppspel tänkte dåvarande Pia Sundhage helt om och satsade inför slutspelet allt på defensiven. Mot guldfavoriten USA backade Sverige hem, krympte ytorna. Och chockade en hel fotbollsvärld.

ANNONS

Dahlkvist avgjorde

Sverige tog matchen till 1–1 efter full tid och förlängning. Hedvig Lindahl räddade Alex Morgans och Christen Press straffar och Lisa Dahlkvist fullbordade sedan skrällen med ett lika iskallt huvud som sista straff.

- Jag minns att det var kaos. Det var en fantastisk match på alla sätt: förlängning, två bortdömda mål i förlängningen och det var kaos. Vad jag kan minnas så gör vi ofta bra matcher mot USA, så vi får hoppas att det blir så nu också, säger Olivia Schough.

På torsdag avslutas grupp F i fotbolls-VM med en ren gruppfinal, Sverige mot USA i Le Havre. Historiskt sett har USA ett övertag, med 21 segrar på 39 möten, men från OS-skrällen – Sverige tog till slut silver – tar de svenska spelarna med sig känslan att det går att vinna mot USA.

Alltid täta matcher

- Det är skönt att ha gjort det. Sedan är USA ett motstånd som vi alltid har spelat tajt med, det har varit tajta matcher i stort sett varje gång. Det kommer att bli det nu också, tror jag. Det blir en tuff match, säger Linda Sembrant.

ANNONS

En som minns OS-matchen extra väl är Stina Blackstenius. Den då 20-åriga inhopparen sprang sig fri på en djupledspassning och sköt 1–0 i den 61:a minuten. Blackstenius, 23 år numera, petades senast mot Thailand (5–1) men har med sin styrka i omställningsspelet stora chanser att få starta mot USA.

- Det är klart att det målet var otroligt roligt, det minns jag som otroligt stort. Det var en match där jag hoppade in och som jag kanske inte var förberedd på skulle sluta som den gjorde, med ett mål och så. Men också att det var en viktig match att vinna med laget, säger Stina Blackstenius.

Unik bedrift

Sverige är förberett på en helt annan matchbild än mot Chile och Thailand. USA är inte, likt nämnda två, ett lag som backar hem.

- De har ett läge och det är fart. Det finns bara en växel och det är allt framåt. De kommer säkert ha en del emot oss eftersom vi slog ut dem i OS, så det kommer att bli en oerhört tuff match. Vi vet att vi måste upp många nivåer för att mäta oss med dem, säger Caroline Seger.

ANNONS

OS-segerns betydelse ska inte överdrivas, säger de svenska spelarna. Men nog lär de amerikanska spelarna veta vilket land de ställs emot i kampen om gruppsegern. Sverige är trots allt den enda nationen som har slagit USA i en kvartsfinal i ett stort mästerskap.

- Jag tror att de respekterar oss till fullo. Vi är det enda laget som har slagit ut dem på den nivån. De vet vad vi kan. Och vi vet vad de kan, säger Hedvig Lindahl.

Nice, TT:s utsända

Fakta: Sveriges facit mot USA

Sverige har mött USA totalt 39 gånger.

7 matcher har slutat med vinst, 11 med oavgjort och 21 med förlust.

De tio senaste mötena:

2017, Göteborg, träningslandskamp: 0–1

2016, Brasilia, VM-kvartsfinal: 5–4 efter straffar (1–1 efter ordinarie tid och förlängning)

2015, Winnipeg, VM, gruppspel: 0–0

2014, Albufeira, träningslandskamp: 1–0

2013, Lagos, träningslandskamp: 1–1

2012, Halmstad, träningslandskamp: 1–3

2012, Parchal, träningslandskamp: 0–4

2011, Phoenix, träningslandskamp: 1–1

2011, Wolfsburg, VM, gruppspel: 2–1

2011, Chongqing, träningslandskamp: 2–1

Källa: Svenska fotbollförbundet.

Fakta: USA i VM och OS

Bara en gång har USA missat semifinal i VM eller OS. Så här ser det amerikanska lagets statistik i stora mästerskap ut:

VM 1991: Guld.

VM 1995: Brons.

OS 1996: Guld.

VM 1999: Guld.

OS 2000: Silver.

VM 2003: Brons.

OS 2004: Guld.

VM 2007: Brons.

OS 2008: Guld.

VM 2011: Silver.

OS 2012: Guld.

VM 2015: Guld.

OS 2016: Ut i kvartsfinal mot Sverige.

ANNONS