OS-drömmen krossad för Halmstadprofilen – missar EM

Christopher Soós missar gymnastik-EM i Schweiz. Därmed försvinner också Halmstadprofilens sista lilla chans att ta en biljett till OS i Tokyo.
– Det är klart att man är ganska besviken. Men denna gången var jag inte bättre än någon annan, säger han.

ANNONS
|

EM i manlig artistisk gymnastik avgörs i Basel 21–25 april.

Filip Lidbeck, 21, från Halmstad Frigymnaster är med i den första mästerskapstrupp som nye förbundskaptenen Niklas Andersson från Halmstad har tagit ut.

Men hans mer erfarne klubbkamrat Christopher Soós, 26, saknas.

– Tyvärr så räckte det inte riktigt hela vägen fram för Christopher. Där finns kvalpoäng som man behöver uppnå för att vara uttagningsbar och han nådde inte riktigt hela vägen i mångkampen. Det var nära, men inte riktigt fullt ut, säger Niklas Andersson.

De svenska elitgymnasterna har på grund av coronapandemin inte kunnat tävla ”på riktigt” sedan SM i Halmstad i oktober, där Christopher Soós tog silver i mångkampen och Filip Lidbeck slutade fyra.

ANNONS

I stället har gymnasterna skickat in filmade serier som landslagsledningen sedan har betygssatt följt av en sista, intern uttagningstävling under ett läger i Halmstad nyligen.

”Har påverkat mig lite mer”

Christopher Soós menar att det påtvingade tävlingsuppehållet har påverkat honom negativt.

– Det är inte samma känsla. Man blir lite ifrån det och tvekar på sig själv. Det är lika för alla, men det påverkar oss olika och jag tror att det har påverkat mig lite mer. Jag hade corona i december och det kanske också hade satt lite spår, säger han.

Soós har länge haft OS i Tokyo som mål. EM var hans sista, lilla chans att ta en biljett till de framflyttade spelen i sommar.

Till nästa OS, i Paris 2024, är det tre år. Men så långt fram vill han inte blicka ännu.

– Vi får se hur länge kroppen håller och motivationen är en stor och viktig del, framför allt nu när situationen ser ut som den gör. Om jag orkar och det räcker till -24 i stället återstår att se. Just nu är det att ladda om batterierna till SM och sedan sikta mot hösten med VM i Tokyo, säger han.

Lidbeck tillbaka efter skadan

För Filip Lidbeck blir det efterlängtad EM-comeback efter hälseneskadan 2019.

ANNONS

Niklas Andersson är nöjd med hur HFG-adepten har sett ut under uttagingsprocessen. Den nye förbundskaptenen säger:

– Ganska bra faktiskt. Filip hade en liten miss i fristående, som är hans stora gren, men däremot smällde han till med två nya hopp som han inte hade tävlat med tidigare och tanken är att köra dem på EM.

ANNONS