IFK Norrköpings Kalle Holmberg slår in avgörande 2–1 på straff mot Brommapojkarna på Östgötaporten.

Orgie i missade chanser – men seger ändå

IFK Norrköping har ambitionen att etablera sig i den absoluta allsvenska toppen igen – och det helst redan i år. Då krävs mer än vad som visades i premiären. Den gav 2–1 mot nykomlingen Brommapojkarna men var bitvis en orgie i missade chanser.

|

Han bygger nytt på Östgötaporten. Fyra av vinterns nyförvärv fanns i startelvan mot Brommapojkarna. Isak Pettersson i målet, Ian Smith på en mittfältskant, Simon Thern som central spelfördelare och Jordan Larsson på topp.

Det kan nog bli bra, kanske riktigt bra på sikt. Teknisk, passningsorienterad och offensiv fotboll är tanken. Det som bjöds från den menyn gjorde ingen besviken.

Men det var det där med effektiviteten.

- Det var en premiär och det är alltid svårt att veta var en sån ska ta vägen med förväntningar och allt. Mycket känslor, säger Gustafsson.

Ett rakare, något enklare spel skulle inte skada emellanåt. Minus en och annan omställning från Brommapojkarna handlade det mesta länge om IFK Norrköping. Dominansen var långa stunder total och möjligheterna många.

Missade öppet mål

Jordan Larsson, 20, hämtades hem från NEC Nijmegen för att få fart på karriären. Han kunde och borde ha gett sig själv en lysande start i sin nya klubb – och det redan i fjärde minuten.

- Det är en jättechans. Bollen kommer lite snabbt emot mig och jag försöker bara sätta dit huvudet men lyckas inte, säger Larsson.

"Enkla lösningar med bollen" skrek Gustafsson med några minuter kvar av första halvlek. Kort senare kom 1–0. David Moberg Karlsson gjorde några dragningar på liten yta, kom loss. Det första skottet blockerades, det andra hittade in.

Straffmål av Holmberg

Norrköpings tre poäng borde ha varit på banken redan i pausen, definitivt i början av andra. Men chans på chans brändes.

Då gick det som det emellanåt gör. BP fick en möjlighet – och tog den. Antonio Nieves Martín nickade Markus Gustafssons hörna – nykomlingens andra i matchen – i ribban och Martin Rauschenberg Brorsen slog in kvitteringen.

- Vi visade lite för stor respekt i första halvlek, låg lite för lågt. Det rättade vi till i andra halvlek och det var en helt annorlunda halvlek från vår sida, säger BP-tränaren Luis Pimenta

BP lyfte spelet, vågade mer och hade lägen som kunde ha gett en överraskande premiärseger.

Lyckade byten

Arnór Sigurdsson och Simon Skrabb kom in för Norrköping och bytena gav effekt. Sigurdsson bröt in i straffområdet och fälldes klumpigt av Tim Söderström. Domaren Mohammed Al-Hakim stod i princip bredvid och Kalle Holmberg slog in straffen till 2–1 i 77:e minuten.

- Efter det blir det mycket fram och tillbaka. Vi var tvungna att försöka, säger Pimenta.

TT: Vad lärde sig dina spelare av premiären?

- Det viktigaste var känslan de fick från andra halvlek. Att de kan spela mot bra lag, skapa målchanser, att de har den kvalité som krävs.