Räddningsarbetare vid helikopterkraschen där nio personer omkom.
Räddningsarbetare vid helikopterkraschen där nio personer omkom. Bild: Mark J. Terrill

Omfattande utredning efter dödskraschen

Väderförhållanden, helikopterbesiktningar och pilotens historik. Det är några av de saker amerikanska myndigheter ska granska i en omfattande utredning efter helikopterkraschen där nio personer omkom, däribland den före detta basketstjärnan Kobe Bryant.

ANNONS

Efter det chockartade beskedet om helikopterkraschen utanför Los Angeles på söndagsmorgonen, lokal tid, har arbetet för att utreda vad som egentligen hände påbörjats.

Den amerikanska federala polisen, FBI, är en av de myndigheter som är på plats i bergen i Calabasas, Kalifornien, för att sondera terrängen där kraschen ägde rum.

Hittills har tre av nio kroppar hittats i det pågående arbetet.

"Flög lågt"

Det har spekulerats i om den tjocka dimman som låg över Los Angeles när Kobe Bryants privata helikopter, av modellen Sikorsky S-76, lyfte från John Wayne-flygplatsen strax söder om Los Angeles var en bidragande faktor till kraschen.

Alex Villanueva, sheriff i Los Angeles-distriktet, berättade på söndagen att polisen i Los Angeles inte hade några helikoptrar i luften på grund av det dåliga vädret.

ANNONS

Enligt Washington Post ska piloten Ara Zobayan, med lång erfarenhet som helikopterpilot, däremot ha fått tillstånd att flyga. Fordonet var i luften i 40 minuter innan den kraschade mot en bergsluttning väster om Los Angeles.

– Det lät som att något var fel och den flög väldigt lågt. Jag såg den falla och göra ett hackande ljud, men det var svårt att se tydligt för det var så dimmigt. Helikoptern försvann in i ett moln av dimma och sedan hörde jag en smäll. Sedan såg jag ett stort eldklot, säger ett ögonvittne till LA Times.

Stor utredning

Men väderförhållanden är bara en del i en omfattande utredning som amerikanska myndigheter har dragit igång för att gå till botten med vad som egentligen hände.

– Vi kommer att undersöka pilotens historik, om det fanns några andra som jobbade ombord. Vi kommer att titta på besiktningar, tidigare ägare och en rad andra saker som en del i utredningen, säger Jennifer Homendy, från nationella transportsäkerhetsnämnden och den som leder utredningen, till LA Times.

I helikoptern fanns den före detta basketstjärnan Kobe Bryant tillsammans med åtta andra personer, som alla omkom. Ombord fanns även Bryants 13-åriga dotter Gianna.

Robin Salomonsson/TT

ANNONS
Världen är i sorg efter beskedet om dödskraschen.
Världen är i sorg efter beskedet om dödskraschen. Bild: Keith Birmingham/AP/TT
ANNONS