OAR är klart för final i herrarnas hockeyturnering i OS.

OAR kan bryta ryska guldtorkan

Första OS-finalen på 20 år ryckte Ilja Kovaltjuk på axlarna åt. Det är först efter den som hockeyryssarna i OAR ska jubla. Då ska den 28 år långa OS-guldtorkan vara bruten.

|

OAR har inte vunnit OS-guld sedan 1992 i Albertville, då som OSS (Oberoende staters samvälde) efter Sovjetunionens fall.

Sedan dess har ryssarna bara varit så här nära en gång, 1998 då det blev stryk mot Tjeckien i finalen i Nagano. I VM-sammanhang, däremot, har det sedan 1992 vunnits fem guld.

Två snabba mål

Två mål inom loppet av 27 sekunder i den andra perioden tog OAR till final:

+ Först sköt Nikita Gusev 1–0 i nättaket sedan Pavel Datsiuk slagit en passning som tvingade tjeckiske målvakten Pavel Francouz till en lång sidledsförflyttning. Tjeckien utmanade målet för en målvaktsinterference, men reprisbilderna visade att ryske forwarden Kirill Kaprizov blivit inknuffad mot målvakten av tjeckiske backen Vojtech Mozik.

+ Nästan direkt efter målet, efter 8.14, kom OAR två mot en och Vladislav Gavrikov kunde sätta 2–0-pucken.

Tjeckerna radade upp jättelägen senare i perioden sedan Kovaltjuk åkt på två raka utvisningar, men brände allt.

- Vi förtjänar att vara i final. Vi spelade bra, vår målvakt (Vasilij Kosjetjkin) var bra och vårt boxplay var suveränt. Men vi behöver förbättra vårt powerplay, sade Kovaltjuk efteråt.

Mål i tom bur

Han själv drog på sig tjeckernas ilska för en knätackling på Jan Kolar. Tjeckerna ville ha ett matchstraff på Kovaltjuk, men ryssen klarade sig undan med två minuters utvisning.

Kovaltjuk avslutade sedan målskyttet med att göra 3–0 i tom bur med 21 sekunder kvar, hans femte mål i turneringen.

I finalen, som spelas tidigt på söndagsmorgonen svensk tid, väntar skrällaget Tyskland som besegrade Kanada med 4–3.

Gangneung, TT:s utsände